Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Κάρυστος ίσον ανεμογεννήτριες; - λαοθάλασσα στην Χαλκίδα στην συγκέντρωση κατά των ανεμογεννητριών - αποδοκιμασίες κατά του δημάρχου Καρύστου

Η Κάρυστος έχει έρθει στο επίκεντρο και ειδικότερα ως ενιαίος Δήμος, καθώς στην περιοχή της έχουν εγκατασταθεί περί τις 411 ανεμογεννήτριες και οι περισσότερες μετά το 2018-19 και με κάποιες να είναι σε εξέλιξη στο Καφηρέα (Κάβο Ντόρο) , παράλληλα είναι σε ένα προαδειοδοτικό στάδιο κάποιες νέες ανεμογεννήτριες σε μια περιοχή 3 χλμ. δυτικά και νοτιοδυτικά της πόλης της Καρύστου, οι οποίες θα είναι η καθεμία 180μ. ύψος.

 


Τόσο συλλογικότητες της Καρύστου αλλά καθώς και ο ΣΠΠΕΝΚ έφεραν στο προσκήνιο και στη δημοσιότητα το ζήτημα αυτό και σπεύσανε αμέσως στο να αποτραπεί όλο αυτό, παράλληλα και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καρύστου –μετά από πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης- είπε όχι στην εγκατάσταση αυτών των ανεμογεννητριών καθώς και άλλων έργων ΑΠΕ στην περιοχή των Στύρων.

 

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου  πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γιοκάλειο ίδρυμα, με πρωτοβουλία των συλλόγων την οποία συνδιοργάνωσε ο Δήμος Καρύστου. Την προηγούμενη Κυριακή (16/10) είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με θέμα την μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος στο δήμο Καρύστου με πρωτοβουλία πολιτών της περιοχής.

 

Αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες έγινε και συμμετοχή στο περιβαλλοντικό μητρώο μεταξύ αυτών και του Δήμου Καρύστου, δίνοντας μια άλλη δυναμική καθώς είναι η Τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής.

 

Χαλκίδα 13 Νοεμβρίου

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας  που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοέμβριου 2022 στην Χαλκίδα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η  πολυπληθέστερη κατά των ανεμογεννητριών στην Εύβοια – δεν γνωρίζουμε αν και πανελλαδικά – καθώς κυριολεκτικά ήταν μια λαοθάλασσα, γεμάτη ζωντάνια, παλμό και αγωνιστικότητα και παράλληλα αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα τόσο προς στους κυβερνώντες αλλά και όλους όσους υποστηρίξουν, επιτρέπουν ή και επιβάλλουν αυτές τις εγκαταστάσεις.

 


Να σημειωθεί ότι παρέστησαν και δήμαρχοι από τους επιμέρους δήμους της Εύβοιας και της Σκύρου, χωρίς να γίνει ουδεμία αποδοκιμασία. Την πρώτη αποδοκιμασία δέχτηκε ένας θεματικό αντιπεριφερειάρχης όπου κατά την ολιγόλεπτη ομιλία του, προς το τέλος συνοδεύτηκε από επιφωνήματα αποδοκιμασίας

 

Ανεμογεννήτριες στην Κάρυστο και οι ενέργειες που δεν έγιναν

Η περιοχή του καλλικρατικού δήμου  Καρύστου φέρει περί τις 411 ανεμογεννήτριες και καθιστώντας σε μια περιοχή με τις περισσότερες ανεμογεννήτριες  στην Ελλάδα και όχι μόνο. Το 2017 ο ΣΠΠΕΝΚ έκανε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών , πολλές από τις οποίες είναι εντός περιοχής NATURA όπου με απόφαση του δικαστηρίου τα έργα είχαν διακοπεί για 6 μήνες, κατόπιν πήραν  το πράσινο φως. Ο δήμος Καρύστου δεν έλαβε μέρος σε αυτή την κίνηση.

 

Από τις αρχές του 2021 οι συλλογικότητες στην περιοχή, με εκφραστή το ΦΤΆΝΕΙ ΠΙΑ, ξεκίνησε μια ενημερωτική κίνηση και σειρά ενεργειών κατά της εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών τόσο στο Καφηρέα καθώς και στα Στύρα και συγκεκριμένα στο Νημποριό, από την τότε διυπουργική απόφαση.

 

 

Πιο συγκεκριμένα καθώς ζητούνταν επίμονα να τεθούν τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμος καθυστερούσε εσκεμμένα για να δοθεί χρόνος υπέρ των εταιρειών, καθώς το Μάρτιο του 2021 θα ξεκινούσαν οι εργασίες για τους υποσταθμούς στο Καφηρέα.

 

Φυσικά ούτε έλαβε μέρος σε καμία κίνηση ούτε σε καμία προσφυγή, τουναντίον έγινε προσπάθεια να επιβληθούν οι εγκαταστάσεις, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι Κατά τα τέλη Μαρτίου 2021, όταν και υπήρχαν πληροφορίες για την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή υποσταθμών- μεταξύ αυτών και στο χωριό Ευαγγελισμός - ξεκίνησαν οι εργασίες για την βελτίωση του κεντρικού δρόμου στο χωριό Ευαγγελισμός (καθώς ακόμη είναι χωματόδρομος, φυσικά πολλά έργα γίνονται μόλις ξεκινούν οι εταιρείες για να νομίζει ο κόσμος ότι τα κάνουν οι εταιρείες, στην πραγματικότητα είναι έργα στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ή της περιφέρειας) τότε θα ξεκινούσαν και οι εργασίες για την εγκατάσταση του υποσταθμού σε μια απόσταση 250μ. από τον οικισμό, όντως διεξήχθησαν εργασίες  για περίπου τρεις εβδομάδες για την βελτίωση του δρόμου, όμως μόλις έγινε προσφυγή στις 21/4/2021 κατά του υποσταθμού , από σύλλογο και κατοίκους, στο διοικητικό εφετείο Αθηνών , μετά από μερικές ημέρες διεκόπησαν και οι εργασίες για το δρόμο, δηλ. ένα είδος «εμπάργκο» και επιβολής του υποσταθμού.

 

Ακόμη στους επόμενους μήνες και όταν το δικαστήριο διέταξε την παύση εργασιών, ουδεμία ενεργεία έκανε για να συνδράμει και να ακυρωθεί.

 

Τον Αύγουστο του 2021 στο δημαρχείο Καρύστου, συναντήθηκαν ο δήμαρχος και ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης (φωτ) – ο οποίος έχει υπογράψει και την άδεια δόμησης του υποσταθμού στο Ευαγγελισμό- άραγε θα ανέφερε τίποτα ο δήμαρχος επί αυτού του θέματος;

 


Να σημειωθεί ότι τους επόμενους μήνες , συλλογικότητες από όλη την Εύβοια μεταξύ αυτών και ο ΣΠΠΕΝΚ καθώς και σύσσωμοι οι αντιπολίτευση της περιφέρειας και κάτοικοι του Δήμου Καρύστου έκανα προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας κατά των ανεμογεννητριών στο Καφηρέα. Φυσικά και αυτή τη φορά ο Δήμος Καρύστου ήταν απών και η παρουσία από μπετονιέρες και φορτηγά δείχνουν ξεκάθαρα την θέση του. ακόμη Και το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας στύρων (όχι των νέων στυρών) να σημειωθεί ότι επέτρεψε στο να μεταφέρουν φορτηγά τους μετασχηματιστές για υποσταθμούς μέσω της νέας διανοιχθείσας επαρχιακής οδού στύρων σύνορο Πόρτο Λάφια (το χωματόδρομο, υπό κατασκευή) το Μάρτιο του 2022.

 

αποδοκιμασίες κατά του δημάρχου

Την στιγμή που ήχησε στα μεγάφωνα το όνομα του δημάρχου Καρύστου, για να ανέβει στην εξέδρα, το παριστάμενο πλήθος ξέσπασε σε επιφωνήματα αποδοκιμασίες, λίγα δευτερόλεπτα ένας νεαρός ορμώμενος από μια δίκαιη αγανάκτηση, για λίγα λεπτά ανέφερε στο μικρόφωνο «ότι ο δήμαρχος Καρύστου, δεν είναι ευπρόσδεκτος στην κεντρική Εύβοια, να φύγετε! Να φύγετε» και το παριστάμενο πλήθος να χειροκροτεί.

 

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του δημάρχου, υπήρχαν συνεχώς επιφωνήματα αποδοκιμασίας και παράλληλα ακούστηκαν πολλά από αυτά που συζητούνται στην περιοχή της Καρύστου σε ανύποπτο χρόνο μεταξύ των κατοίκων.

Οι αποδοκιμασίες συνεχίζονταν όταν ένας άνθρωπος ορμώμενος από μια δίκαιη και πρέπουσα  αγανάκτηση , με μια κίνηση πήρε το μικρόφωνο και απευθυνόμενος στο δήμαρχο και κοιτώντας το πλήθος ανέφερε «δεσμεύσουν ότι μετανοείς για όσα έχουν συμβεί» και με τους παρευρισκόμενους πολίτες να ξεσπούν αυθόρμητα σε χειροκρότημα.


Η ομιλία του δημάρχου συνεχίστηκε με τα επιφωνήματα αποδοκιμασίας και φράσεις και με νερό να ρίπτεται κατά αυτού ήσαν μόνο μερικά από όσα συνέβησαν εκεί, και με τον νεαρό κρατώντας μια αφίσα να στέκεται αγέρωχος διπλά στο δήμαρχο δίνοντας το δικό του μήνυμα και στίγμα, μόλις αποχώρησε ο δήμαρχος, ο νεαρός αυτό πήγε στο μικρόφωνο και η ομιλία του , λιγότερο από ένα λεπτό αλλά γεμάτη πάθος, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρονταν στην αστυνομία στα βουνά,  προφανώς εννοούσε όταν έγιναν τα εγκαίνια του αιολικού σταθμού στο Καφηρέα τον Οκτώβριο του 2019 και είχε μεταβεί και ο πρωθυπουργός  ή κάποιο άλλο συμβάν;

 

 


αποτίμηση

Η πλειονότητα των κατοίκων της Εύβοιας όπως και του Δήμου Καρύστου είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, αν διεξάγονταν ένα τοπικό δημοψήφισμα το Όχι θα ήταν της τάξης του 98% , η δυσαρέσκεια εχει φανει με το πιο ξεκάθαρο τρόπο και ο συγκεντρωμένος λαός της Εύβοιας έδειξε ακόμη και σε αυτούς που υποστηρίξουν τις ανεμογεννήτριες , την απαξίωση τους θέτοντας τους στο περιθώριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...