Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Ανεμογεννήτριες κοντά στον αρχαιολογικό χώρος της Αρχάμπολης στην Νότια Εύβοια καθώς και δίπλα σε δρόμο

Οι παραβάσεις όχι μόνο του χωροταξικού των ΑΠΕ , αλλά πολεοδομικές καθώς και της λογικής δεν έχουν τέλος στο Καφηρέα ή Κάβο Ντόρος, μια επιμέρους περιοχή του Δήμου Καρύστου. Τη στιγμή που ανεμογεννήτριες ή υποσταθμοί σε αλλά μέρη της Ελλάδας, όπως στην Ήπειρο εγκαθίστανται όχι απλά μερικά μετρά αλλά χιλιόμετρα από δρόμους ή χωριά, η περιοχή μας και πάλι πρωτοπορεί στις παραβάσεις.

 



Η φέρουσα ικανότητα της δημοτικής ενότητας Καφηρέα έχει παραβιαστεί και παράλληλα έχει κινηθεί διαδικασία από την ευρωπαϊκή επιτροπή με την χώρα μας να παραπέμπεται. καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές θα είναι εντός περιοχή NATURA. Φυσικά έχουμε και μια σειρά παραβάσεων καθώς δεν τηρούνται οι αποστάσεις από δρόμους, οικισμούς, αρχαιολογικό χώρο κτλ.

Πρόκειται για τις ανεμογεννήτριες του ΑΣΠΗΕ Μίλζα, σε ένα λόφο ανατολικά του χωριού Ευαγγελισμός σε άμεση γειτνίαση με το αρχαιολογικό χώρο της Αρχάμπολης και το φαράγγι αυτής. Παρόλα αυτά η χωροθέτηση τους και η εγκατάσταση αυτών έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά παραβάσεων , μεταξύ αυτών α.) οι δύο αν εγκατασταθούν θα είναι σε απόσταση λιγότερη από 500μ. από το οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο (ΦΕΚ Β’ 87-2/2/2000) κάτι που είναι σε αντίθεση με το χωροταξικό που ορίζει τουλάχιστον 500μ. ή τη διάμετρο του ρότορα επί 7 (δηλ. 82 επί 7, στην προκειμένη περίπτωση 574μ.) παράλληλα και οι υπόλοιπες τρεις (3 ) ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από τον αρχαιολογικό χώρο δηλ. κάποιος που μεταβαίνει στην περιοχή, μέσω του φαραγγιού ή στις ακτές αυτής θα βλέπει παράλληλα και τις ανεμογεννήτριες.

Όχι μόνο η απόσταση αλλά και η θέαση δηλ. η ορατότητα εγκαταστάσεων από αρχαιολογικό χώρο ή μνημείο δεν επιτρέπεται κάτι που έχει κριθεί και νομολογιακά και από το ΣτΕ και από την ΡΑΕ.

 


 



β.) είναι σε κοντινή απόσταση από οδικό δίκτυο, καθώς στο μέρος αυτό υπάρχει δεκαετίες δρόμος που κινούνται από και προς το οικισμό Ευαγγελισμός και αποτελεί τμήμα της επαρχιακή οδού , όπως καθορίστηκε από το ΒΔ (ΦΕΚ 47 Α/ 1956) καθώς ανέκαθεν ήταν αρμοδιότητα της Νομαρχίας Ευβοίας και κατόπιν της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 

Το χωροταξικό των ΑΠΕ ορίζει απόσταση ανεμογεννητριών από δρόμους, (όσο η διάμετρος του ρότορα επί 1,5 δηλ. στην προκειμένη περίπτωση 123 μ.) κάτι που φυσικά καμία εξ αυτών δεν έχει καθώς είναι λιγότερη απόσταση και κάποιες δίπλα στο δρόμο. Πέρα από την νομοθεσία αφορά και θέμα ασφάλειας καθώς ήδη έχουν υπάρξει αποκοπές  πτερυγίων , φαντάζεσθε αν συμβεί και φύγει κάποιο πτερύγιο και διέρχεται μια οικογένεια με παιδιά  τι μπορεί να συμβεί;

 

Οι ανεμογεννήτριες είναι κοντά και σε κοινοτικούς δρόμους καθώς εξ αυτών μετακινούνται κάτοικοι προς τις οικίες τους ή άλλα σημεία του χωριού. Από την κεντρική αρτηρία , μέσω κοινοτικού δρόμου μεταβαίνουν στις οικίες τους στην βορειοδυτική πλευρά του χωριού –εκεί και η δεξαμενή - όποτε και συνεργεία του Δήμου μετακινούνται από αυτό το σημείο.

 

Παράλληλα μέσω κοινοτικού δρόμου από τον κεντρικό , πολλοί άνθρωποι μετακινούνται προς την τοποθεσία που βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, φαντασθείτε στην γιορτή ή όταν γίνεται Θεια Λειτουργιά ή θέλουν να επισκεφτούν το μέρος και μεταβαίνουν κάποιοι ποσό επισφαλές είναι να υπάρχουν ανεμογεννήτριες κυριολεκτικά πάνω στο δρόμο. Να αναφερθεί ότι έχει δρομολογηθεί να γίνει Μοναστήρι που θα φέρει την ονομασία Αγίου Μανδηλίου και εκεί θα εγκατασταθούν μόνιμα κάποιες Μοναχές.

 

Τίθεται το ερώτημα ποιος έδωσε την άδεια να γίνουν εκεί εργασίες, ποιος αρχαιολόγος υπεύθυνος δηλ. υπηρεσία; Ποιο υπουργείο ή διεύθυνση αυτού,  Ποια πολεοδομική υπηρεσία, ποια δημοτική αρχή ή δήμαρχος; Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν γίνει αποκοπή πτερυγίου ή ατράκτου και γίνει αιτία να κινδυνέψει η ζωή κάποιων ανθρώπων; Ή να αποκλειστεί μια περιοχή, καθώς από τα εξαρτήματα αυτά είναι της τάξης 1,5 τόνου  και δεν θα μπορεί κάποιος να μεταβεί σε κάποια υπηρεσία όπως νοσοκομείο ή αν χρειάζεται να μεταβεί κάποιο όχημα σε περίπτωση πυρκαγιάς;

 

 

Ο Δήμος Καρύστου  θα πρέπει εκεί να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες –όχι απλά αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, που είναι επιταγές χωρίς αντίκρισμα, ούτε και μόνο προσφυγές στην ΡΑΕ που είναι αναποτελεσματικές-  Θα πρέπει να κινηθεί και ακόμη σε περίπτωση που εγκατασταθούν (καθώς ηδη είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση εκεί) να γίνει απομάκρυνση αυτών, καθώς είναι πολεοδομικά παράνομες και υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια και τις ζωές, κάτι που κανένας νόμος ή δικαστήριο μπορεί να νομιμοποιήσει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...