Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Αντιά Καφηρέα, ένα χωριό περικυκλωμένο από ανεμογεννήτριες



Τα Αντιά, αναμφισβήτητα εχει πολλές φορές κερδίσει τα φωτά της δημοσιότητας σε εκπομπές καθότι συνεργεία τηλεοπτικών καναλιών έχουν σταθμεύσει και έχουν μεταβεί στο καφενείο του χωριού αυτού. Η σφυρικτή γλώσσα είναι κάτι που έχει ταυτιστεί με το χωριό αυτό και  έχει ξεχωρίσει και ήδη από το 2011 έχουν γίνει ενέργειες για την ένταξη της στην αϋλη κληρονομία της UNESCO.

Το χωριό αυτό από το 2000 ήταν από τα πρώτα που ήρθαν οι κάτοικοι του αντιμέτωποι με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και ήσαν οι πρώτες που υπήρξαν στο Καφηρέα την εποχή εκείνη με τους κατοίκους να έρχονται σε αντιπαράθεση ή να κάνουν προσφυγές σε δικαστήρια, αργότερα μετέβηκαν επιτόπου και με πιο έντονο τρόπο ήταν η αίτια να διακοπούν οι εργασίες , ακόμη και σήμερα υπάρχουν βάσεις ανεμογεννητριών σκαμμένες ή με τσιμέντα που παρέμειναν ημιτελής.

 

Ο θόρυβος ειδικά αυτών που είναι απέναντι από το χωριό είναι πιο έντονος ειδικά για τους ανθρώπους αυτούς, ένα πάρκο που είναι σε ένα μέρος απομακρυσμένο από κατοικημένη περιοχή και κατάλληλο για την εγκαταστήσει αυτων- θα λέγαμε εν συγκρίση με όλο αυτό που συμβαίνει στην παρούσα χρονική στιγμή, με εξαίρεση το θόρυβο (αυτών που είναι πιο πλησιέστερα στο χωριό Αντιά) και κάποιες που είναι κοντά στο δρόμο και το έχουν αναφέρει πολλοί κάτοικοι των χωριών της περιοχής σε συζητήσεις.

 


Αντιά χωριό  περικυκλωμένο από ανεμογεννήτριες

Τα Αντιά αποτελούν ένα επιμέρους χωριό της ΤΚ Κομήτου, ήδη η περιοχή αυτού φέρει και ένα άλλο αριθμό ανεμογεννητριών πέριξ αυτού και μάλιστα κάποιες φαίνεται θαρρείς και είναι μέσα στις αυλές των σπιτιών.

Οι ανεμογεννήτριες  που είναι σε άμεση θέαση από τα Αντιά είναι αυτές του ΑΣΠΗΕ ΝΤΟΥΓΚΖΑ-ΑΝΤΙΑΣ (ΑΔ-00473) που εχει τρεις (3) ανεμογεννήτριες τύπου vestas και ισχύ 3,6 MW η καθεμία (συνολικά 10,8 MW) με διάμετρος δρομέα (ρότορα) 105μ. και ύψος πλήμνης 72.50 μ.

2.) Ο αμέσως σταθμός ανεμογεννητριών λίγο νοτιότερα, είναι ο ΑΣΠΗΕ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΙΙ (ΑΔ-02941) που φέρει  5 ανεμογεννήτριες  τύπου ENERCON Ε-82  των  3 MW η καθεμία δηλ. 15 MW . Η διάμετρος δρομέα είναι 82μ. και το ύψος πλήμνης 78μ. είναι τύπου

 

3. Βόρεια του χωριού Αντιά, ο αιολικός σταθμός Μηλιά ΑΔ-01265 (υπάρχει και άλλος σταθμός με την ονομασία αυτή βορειοτέρα από το 2019) φέρει 5 ανεμογεννήτριες τύπου vesta των 3,6 MW η καθεμία με διάμετρος ρότορα 105μ. και ύψος πλήμνης 72,50μ.

 

Οι ανεμογεννήτριες  του σταθμού ΚΟΡΑΚΟΒΡΑΧΟΣ ΙΙ  είναι δυο που φαίνονται ή είναι μέσα  στο χωριό Αντιά. Τύπου ENERCON E-82 των 3 MW με ύψος πλήμνης 78μ. και διάμετρο ρότορα 82μ.

Βορειοδυτικά του χωριού ο σταθμός ΚΟΡΑΚΟΒΡΑΧΟΣ που εχει 7 ανεμογεννήτριες τύπου ENERCON E-82 και διάμετρο ρότορα 82μ. και υψος πλημνης 78μ.

 

Παλιές και νέες ανεμογεννήτριες  που έχουν περικυκλώσει το χωριό Αντιά, αφενός το χωριό είναι εντός ΖΕΠ η μέρος αυτου είναι εντος  ΕΖΔ και είναι στο δίκτυο natura, παράλληλα ο οπτικός ορίζοντας  που πρέπει να καλύπτεται σύμφωνα με το χωροταξικό των ΑΠΕ είναι 30% για περιοχές ΠΑΠ (Περιοχές αιολικής προτεραιότητας) κάτι που στην προκείμενη περίπτωση είναι πάνω από 70%.

 

Παράλληλα οι κάτοικοι θα εχουν πρόβλημα με τους ήχους και θορύβους από την λειτουργιά των ανεμογεννητριών κάτι δεν μπορεί να μην ληφθει υπόψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...