Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Πεζοπορία νέας διαδρομής στην Κεντρική Εύβοια & ενημέρωση στο χωρίο Στρόπωνες για τις άμεσες απειλές της περιοχής.


Την ερχόμενη Κυριακή ενόψει και της παγκόσμιας ημέρα των βουνών την επομένη (11/10), περπατάμε μια νέα διαδρομή που δουλεύεται καιρό από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας. 

 

Ουσιαστικά είναι η ανάδειξη των παλαιών διαδρομών που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους των παραδίρφυων κοινοτήτων, μια κοπιαστική δουλειά ετών με εθελοντική εργασία μελών του συλλόγου.

 

Ραντεβού στις 07:30 την Κυριακή 10/12 στο πάρκινγκ στο μέγαρο περιφερειακής ενότητας για να αναχωρήσουμε με λεωφορείο για το χωριό Κούτουρλα στην ανατολική πλευρά της Δίρφης και του Ξηροβουνίου.

 

Εκκίνηση της διαδρομή από το χωριό Κούτουρλας ( 450μ )μέσα σε πλούσια βλάστηση με υπέροχη θέα προς το Αιγαίο και όλες τις σημαντικές ψηλές κορυφές καθαρές ακόμη από βιομηχανοποίηση αλλά σε άμεση απειλή. Το Ξηροβούνι, την Σκοτεινή, την Δίρφη.

 

Η πορεία είναι περίπου 9km με θετική υψομετρική 550 μέτρα ο χρόνος της διάσχισης θα είναι περίπου 4.30 ώρες είναι εύκολη διαδρομή με 2-3 σημεία που θέλουν προσοχή λόγω της βραχώδους επιφάνειας. Ψηλότερο σημείο η κορυφή Κοπρισιές 1017μ και μετά όλη διαδρομή κινείται κάτω από τις ψηλότερες κορυφές Μαύρα Έλατα και το επιβλητικό Ξηροβούνι.

Η διαδρομή έχει πολλές πηγές νερού μεικτό δάσος και υπέροχη θέα.

 

Ώρες Πορείας: 4.5, Βαθμός Δυσκολίας: 2

Συντονιστές εξόρμησης:

Μαροσούλης Σάκης - Αναστάσιος Μπαλτάς

 

Δηλώστε συμμετοχή στη γραμματεία του Συλλόγου μας: Αγγελή Γοβιού 22 ή τηλεφωνικά στο 2221025230 κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 18:00-21:00 και Τετάρτη 09:00 - 13:00. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να κλείσουμε έγκαιρα το λεωφορείο με βάση τις συμμετοχές.

 

Μετά το τέλος της πορείας στο χωριό Στρόπωνες ένας από τους τόπους που θίγονται περισσότερο από την απειλή της βιομηχανοποίησης της περιοχής, στις 14:00 το μεσημέρι θα γίνει συνέντευξη τύπου για το τι έγινε στο σημαντικό δικαστήριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 8/11 για την προστασία της περιοχής. 

Ενημέρωση επίσης για τις άλλες υποθέσεις που αφορούν την προστασία της περιοχής αναφορικά με την υπόθεση έργων που θίγουν το Ξηροβούνι, την Σκοτεινή και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας. Επίσης οι σύλλογοι που ασχολούνται με την υπεράσπιση της περιοχής έχουν κάνει ενέργειες (εκκρεμεί ορισμός δίκης για το διοικητικό εφετείο.)

 

Οι προσφεύγοντες και υπερασπιστές της περιοχής:

 

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας

Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Στενής "Η Δίρφυς"

Δασικός Συνεταιρισμός Μίστρου

Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Καμπιών 

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μακρυμάλλης

 

Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος

Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αθηνών

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης

Φυσιολατρικός Όμιλος Πειραιά

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...