Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ανεμογεννήτριες και υλοποίηση έργων στο Κάβο Ντόρο


Τα αιολικά πάρκα εγκαινίασαν ένα νέο κεφάλαιο στο Κάβο Ντόρο, καθότι η εγκατάσταση τους συνεπαγόταν και με άλλες επιμέρους επιδράσεις στα χωριά της περιοχής. Η ασφαλτόστρωση ενός μέρος του επαρχιακού δικτύου αρχικά, η καταβολή χρημάτων ως ανταποδοτικό τέλος στις επί μέρους κοινότητες, η ενοικίαση κτημάτων, η δημιουργία συλλόγων, η αντιδράσεις άλλων αντίστοιχα συνθέτουν το πάζλ της Νοτίου Ευβοίας σε ότι αφορά τις Α.Π.Ε.


Η δυτική πλευρά του οικισμού Αντιά έχει εδώ και μια 15ετια που έχει κατακλυστεί από ανεμογεννήτριες η οποίες είναι κατά μήκος της περιοχής φθάνοντας κοντά στη θάλασσα. Μια σύγχρονη μορφή τεχνολογικού  επιτεύγματος σε μια περιοχή που σε τίποτα δεν θύμιζε κάτι σύγχρονο-σε θέματα υποδομών- αντ'αυτού υπήρχε ένας χωματόδρομος που σε πολλά σημεία θύμιζε μονοπάτι για αμαξώματα παρά για αυτοκίνητα. 

Η ασφαλτόστρωση του μεγαλύτερου μέρους της οδικής αρτηρίας έχει ήδη πραγματωθεί σε ένα μεγάλο μέρος ως το χωριό Ζαχαριά (χωματόδρομος είναι 4-5 χλμ περίπου ως τη θέση Βρέστυδες) , χωματόδρομος επίσης είναι το εσωτερικό του οικισμού Ευαγγελισμός (Δράμεσι) , εν ολίγοις το τμήμα Κάβο Ντόρος παρέμεινε απ τα πιο απομονωμένα ενώ η δημιουργία υποδομών είχε μια αδικαιολόγητη επιβράδυνση.

Η καταβολή από τις Α.Π.Ε αντιστοιχούσε περίπου σε 180.000 ευρώ ετησίως σε κάθε κοινότητα (ανάλογα των αριθμό των ανεμογεννητριών κτλ) ποσό που δίνεται για την δημιουργία υποδομών ή έργων ανάπλασης. Αν μεταφράσουμε τους αριθμούς σε ένα πλάνο 5ετιας τα χρήματα μόνο από τις Α.Π.Ε είναι της τάξης 1000.000 ευρώ περίπου, συνεπώς με αυτά θα καλύπτονταν ένα τεράστιο πλήθος έργων, η δωρεών προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Πιο αναλυτικά:
Με μια άλλους είδους συμφωνία για παράδειγμα μεταξύ των επί μέρους δήμους, κοινοτήτων, φορέων κτλ και των επιχειρήσεων Α.Π.Ε αλλά και της πολιτείας θα ήταν αντί να καταβάλλεται ένα χρηματικό ποσό να ήταν ένα είδος δωρεάς ή χρηματοδότησης ενός έργου ανάπλασης απευθείας.
Μερικά παραδείγματα ή έργα που θα μπορούσαν σταδιακά να είχαν πραγματοποιήσει άλλα πιο άμεσα και αναγκαία και αλλά ως πιο δευτερεύοντα

·         Στους κατοίκους των οικισμών εκεί ( της τάξης των 30 κατοίκων) να παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, απαλλαγή από φόρους (ΕΝΦΙΑ κτλ).
·         Δημιουργία ενός αγροτικού ιατρείου με τον ανάλογο εξοπλισμό .
·         Δωρεά ενός οχήματος πχ ενός πυροσβεστικού ή ενός σχολικού  λεωφορείου καθώς και ενός χωματουργικού μηχανήματος, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
·         Έργα ανάπλασης στα κεντρικά σημεία των επί μέρους οικισμών πχ πλακόστρωση με πέτρες, μικρές αναβαθμίδες ή πεζούλες, πέτρινο αυλάκι κατά μήκος του δρόμου κτλ.
·         Κατασκευή ομβροδεξαμενών καθώς και υποδομών  συλλογής και αποθήκευσης νερού από οποιαδήποτε πηγή λύνοντας ή περιορίζοντας προβλήματα ύδρευσης ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.
·         Στη θέση Καστανιές και ανατολικότερα προς τα Αντιά σε αυτήν την πράσινη πλάγια θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα δασικό χωριό, με πετρόχτιστα ή ξύλινα σπίτια με υλικά της περιοχή, χρήσιμο για μορφές δασικού τουρισμού κτλ τα έσοδα του οποίου θα τα διαχειρίζεται ο δήμος ή επιμέρους κοινότητα ή ένας σύλλογος τουρισμού.
·         Επιμέρους ξενώνες πχ για κυνηγούς και όχι μόνο θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί και σε αλλά σημεία της περιοχής.
·         Γέφυρες σε επιμέρους σημεία χείμαρρων με καλαίσθητη κατασκευή ή και πεζογέφυρες (ξύλινες, τσιμεντένιες σε διάφορα σημεία δύσβατα).
·         Διαμόρφωση σκαλοπατιών σε δύσβατα μονοπάτια από πέτρες ή άμμο θαλάσσης με κάθετα τοποθετημένους σιδερένιους δοκούς. Σημείο όπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί κάτι ανάλογο θα ήταν προς την παραλία Αρχάμπολης.
·         Σε βάθος χρόνου επίσης η δημιουργία ενός μικρού πανδοχείου όπου θα δεχόταν ένα συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών , κάπου νοτιοδυτικά του οικισμού Θύμι κοντά στην παραλία της Αρχάμπολης
·         Δημιουργία και συντήρηση μονοπατιών, στρωμένα με πέτρες ή σκάλες με μικρούς κορμούς δέντρων σε διάφορα βουνά της περιοχής ιδανικά για πεζοπορία, ποδηλατοδρομία ή εκδρομές συλλόγων.

Χρηματικά αποθέματα και πηγές εσόδων όχι μόνο από αντισταθμιστικά οφέλη αλλά και με την απορρόφηση προγραμμάτων όπου με ορθή χρήση και διαχείριση θα μπορούσαν να είχαν καλύψει όχι μόνο τα παραπάνω αλλά και πλήθος άλλων έργων δημιουργώντας μια άλλη πραγματικότητα για τους κατοίκους και την περιοχή του Κάβο Ντόρου, δημιουργώντας διευκόλυνση και επιπρόσθετους λόγους να γίνει πόλος έλξης περισσοτέρων ανθρώπων που οι συνθήκες δεν ευνοούσαν να επισκεφτούν την περιοχή , ωφελώντας παράλληλα και τα μεγάλα αστικά κέντρα της Νότιας Εύβοιας, Στύρα, Μαρμάρι και φυσικά την Κάρυστο. Άλλωστε χωρίς το Κάβο Ντόρο η περιοχή της Καρύστου θα είναι ένα ημιτελές πάζλ.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...