Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Αντρέι Ρουμπλιόφ, ο κορυφαίος Ρώσος αγιογράφος του Μεσαίωνα

Ένας νεαρός Ρώσος μοναχός με το έμφυτο ταλέντο του αλλά και με το χάρισμα του, θα αναδειχτεί σε έναν από τους κορυφαίους αγιογράφους του μεσαίωνα, αποτυπώνοντας μια δική του τεχνοτροπία στην Ορθόδοξη αγιογραφία.

Ο Αντρέι Ρουμπλιόφ, είναι ο περίφημος  αγιογράφος που το κοσμικό του όνομα και πολλά στοιχεία της ζωής του παραμένουν άγνωστα. Σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχός στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας όπου και έλαβε το όνομα που έμελλε να γίνει γνωστός.


Έργο του
Το γνωστότερο έργο του είναι «η φιλοξενία του Αβραάμ», εικόνα εμπνευσμένη από την βιβλική αφήγηση που αναφέρεται στην επίσκεψη του Άγιου Τριαδικού Θεού με την μορφή Αγγέλων στον Πατριάρχη Αβραάμ.

Η εικόνα αυτή του Αντρέι Ρουμπλιόφ, με χρονολογία 1410, αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα όχι μονό για την Ορθόδοξη παράδοση αλλά και ένα εξαιρετικό έργο του παγκοσμίου πολιτισμού, με τον Ρώσο αυτό αγιογράφο να δίνει μια άλλη τεχνοτροπία και σύνθεση στην αγιογραφία της Ρωσικής Ορθοδοξίας, διατηρώντας παράλληλα και στοιχεία από τα Βυζαντινά πρότυπα.

Αλλα επίσης σημαντικά έργα αυτού του σπουδαίου αγιογράφου αποτελούν «Η γέννηση του Χριστού», «Η Βάπτιση», «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», με πιθανή ημερομηνία το 1405. Ακόμη και άλλες εικόνες αποδίδονται σε εκείνον με μεταγενέστερη ημερομηνία.

Πολλές τοιχογραφίες αποτελούν έργα εκείνου, όπως αυτών του Ναού του Βλαντίμιρ καθώς και άλλων στην Ρωσία. Κατά την διάρκεια εργασιών της αγιογράφησης του Καθολικού του Μοναστηριού Ανδρόνικωφ στη Μόσχα, ο Αντρέι Ρουμπλιόφ θα «φύγει» σε ηλικία 70 ετών με πιθανή ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 1428 ή με άλλες πηγές στις 29 Ιανουαρίου 1430.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία θα είναι γνωστός ως ο Άγιος Ανδρέας ο εικονογράφος και τιμάται στις 4 Ιουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...