Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Τι θα συνέβαινε αν είχε επιτύχει η Μικρασιατική εκστρατεία;


Το 1919 υπήρχε γενικότερα μια έξαρση και ο σχεδιασμός κρατών με την ένδειξη «Μεγάλη Ελλάδα», «Μεγάλη Αρμενία» κτλ. που φυσικά υπονόμευσαν ή εμπόδισαν και απόρριπταν είτε οι σύμμαχοι Άγγλοι-Γάλλοι, είτε οι Η.Π.Α τότε.

Η Ελλάδα την εποχή αυτή κερδισμένη από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και με την επικρότηση και αρωγή των συμμάχων, αναπτύσσει στρατό πέρα από τα όρια της Σμύρνης, η οποία μετά από 5 χρόνια θα αποφάσιζε με δημοψήφισμα αν θέλει να ενσωματωθεί στην Ελλάδα.

Τι θα συνέβαινε αν  είχε επιτύχει η μικρασιατική εκστρατεία ή έμενε ο στρατός στις περιοχές της Σμύρνης και της ανατολικής Θράκης; Με τον ελληνικό πληθυσμό να έχει αυτήν την οικονομική και εμπορική άνθηση στα μέρη αυτά;

 

 

Αν είχε επιτύχει η Μικρασιατική εκστρατεία, σήμερα περιοχές αυτές να ήσαν ημιαυτόνομες δηλ. με δικής τους κυβέρνηση αλλα υπαγόμενες στην Ελλάδα, κάτι αντίστοιχο της Βρετανίας με τις επιμέρους χώρες στην νήσο της.

Δηλ. η περιοχή της Σμύρνης θα λέγοντας «Ελληνική Δημοκρατία της Ιωνίας», η περιοχή της Τραπεζούντας «Ελληνική Δημοκρατία του Πόντου», η ανατολική Θράκη θα ήταν στην ελληνική επικράτεια.

Το εμπόριο και πολλά οικονομικοί μοχλοί θα ήσαν στα χέρια των Ελλήνων και διαρκώς οι περιοχές αυτές θα είχαν μια οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη, καθόλου τυχαίο πως το μορφωτικό επίπεδο και βιοτικό ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό των Ελλήνων της Αθήνας ή άλλων περιοχών του ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδας.

 

Η Κωνσταντινούπολη θα αριθμούσε χιλιάδες Έλληνες και σταδιακά, λόγω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, θα ήταν άτυπα μια ελληνική πόλη, υπό άλλο κράτος και η ισχύ των Ελλήνων θα απαιτούσε εν τω χρόνο να αποτελέσει μέρος και πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Η τουρκία δεν θα ήταν στην μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, καθώς η πρόσβαση προς την Ευρώπη θα ήταν μηδαμινή ως και ανύπαρκτη με κάποια λιμάνια, προς τα Νοτιοδυτικά της να έχουν κάποια πρόσβαση στην Μεσόγειο. Ουσιαστικά θα περιορίζονταν προς τα ανατολικά αποτελώντας ένα αποικιοκρατικό προτεκτοράτο των Άγγλων το οποίο θα το χρησιμοποιούσαν για τα πετρέλαια της Μοσούλης. Η Τουρκία δεν θα ήταν κράτος που θα δημιουργούσε προβλήματα στους γείτονες αλλά απλά μια χώρα  στον  χάρτη της Ασίας, όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν για παράδειγμα που οι κάτοικοι του είναι απόγονοι των Σελτζούκων τούρκων και που ποτέ δεν είναι στο προσκήνιο.

 

Ο πληθυσμός αυτός των Ελλήνων που συρρικνώθηκε ειδικά στα μέρη της Μ. Ασίας και της Μέσης Ανατολής θα ήταν διαφορετικός, καθώς θα ήταν αν όχι πλειοψηφία μια σημαντική πληθυσμιακή  ομάδα, κατέχοντας εύρωστες επιχειρήσεις. Πολλοί Έλληνες της διασποράς, όπως της Αιγύπτου για παράδειγμα, θα είχαν εγκατασταθεί στα μέρη αυτά της ελεύθερης Ελλάδας, η οποία θα ήταν μια σημαντική περιφερειακή δύναμη στο χώρο της Μεσογείου, που θα διαδραμάτιζε έναν άλλο ρόλο και ίσως υπήρχαν άλλες εκβάσεις στον μετέπειτα παγκόσμιο πόλεμο ή σε αυτήν του ψυχρού πολέμου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...