Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Αρμενία και Δημοκρατία του Αρτσάχ, ένα έθνος σε δυο κράτη


Το ορεινό κράτος της Αρμενίας, είναι μια χώρα του Καυκάσου, που το διάβα της συνοδεύτηκε από  πολέμους και μάχες για την ιστορική και βιολογική ύπαρξη της ίδιας και του λαού της. 

Στην αρχαιότητα θα συνδεθεί με την Αργοναυτική εκστρατεία, καθώς οι αργοναύτες θα φτάσουν μέχρι τα μέρη αυτής της μακρινής τότε χώρας, τα οποία συναντώνται στα έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων όπως αυτών του Στράβωνα επιφανούς γεωγράφου της εποχής και στα οποία αναφέρεται η Αρμενία.

 

Στα μέρη αυτής της περίκλειστης και χωρίς πρόσβαση στην θάλασσα χώρας, υπάρχει το όρος Αραράτ, γνωστό καθώς σε αυτό προσάραξε μετά τον κατακλυσμό η κιβωτός του Νώε.

Κατά τους Αποστολικούς χρόνους, θα δεχτεί τα πρώτα κηρύγματα του χριστιανισμού από τους Αποστόλους Θαδδαίο και Βαρθολομαίο περίπου το 40 -50 μ.Χ. οι διώξεις όμως από τους ειδωλολάτρες βασιλείς και οι συνθήκες είχαν αποτέλεσμα να υπάρξουν μετέπειτα  χριστιανοί σε μικρές κοινότητες.

 

Ο Άγιος Γρηγόριος θα είναι αυτός που θα αποτελέσει τον φωτιστή της Αρμενίας, όπως αναφέρεται και επισήμως. Στο ποταμό Ευφράτη θα βαπτιστούν από εκείνον τέσσερα εκατομμύρια , Αρμενίων, Πάρθων και Ασσυρίων, το 301 μ.Χ. η Αρμενία θα είναι το πρώτο κράτος που θα υιοθετήσει τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία.

 

Στα βυζαντινά χρόνια, η Αρμενία θα υφίσταται ως θέμα στην τότε βυζαντινή αυτοκρατορία, ανά χρονικά διαστήματα θα αποτελεί περιφέρεια ή κομμάτι σε κράτη πέριξ αυτής, όπως Περσίας κτλ. διατηρώντας όμως μια σχετική ή περισσότερη αυτονομία ή καταφεύγοντας σε πιο ορεινά σημεία, μέρος του λαού της μαζί με τους  ηγεμόνες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξέχουσες φυσιογνωμίες όπως ο στρατηγός του Ιουστινιανού Ναρσής, η δυναστεία των Φωκάδων,  ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς και ο Λέων Ε' ο Αρμένιος, ήσαν αρμένικης καταγωγής.

 

Σύγχρονη εποχή

Η Αρμενία και οι κάτοικοι της θα είναι πολίτες στην οθωμανική αυτοκρατορία. Ιστορικά θα έχουν την ίδια πορεία με τους Έλληνες, καθώς θα υποστούν τα πογκρόμ και τις μεθοδεύσεις των τούρκων τον 19ο αιώνα καθώς και των νεότουρκων μετέπειτα, όπου και  θα οδηγήσουν στην σταδιακή  εξόντωση και σφαγή τους και θα καταγραφεί ως η γενοκτονία των Αρμενίων, στην οποία 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ουσιαστικά το 80% του πληθυσμού της δυτικής Αρμενίας, θα είναι τα θύματα αυτής της σύγχρονης θηριωδίας.

Στην καταστροφή της Σμύρνης θα πυρποληθεί η συνοικία των Ελλήνων και των Αρμενίων και μαζί με αυτούς σφαγιάστηκαν και πολλοί Ασσύριοι.

 

Αποδεκατισμένοι πληθυσμιακά οι Αρμένιοι από τις σφαγές, το 1921 έχασαν εδάφη από τον τουρκικό στρατό και ταυτοχρόνως δέχτηκε επίθεση και από τον κόκκινο στρατό, με αποτέλεσμα η Αρμενία να συμπεριλήφθη στις τότε σοβιετικές δημοκρατίες.

Το 1991 ανεξαρτητοποιήθηκε, όμως οι διαφορές εθνικές, εδαφικές και θρησκευτικές διαφορές  δεν εξαλείφτηκαν και έτσι υπήρξαν οι συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν για την περίκλειστη περιοχή  Ναγκόρνο-Καραμπάχ , μια περιφέρεια με πληθυσμό που αποτελείται  συντριπτικά από Αρμένιους κατοίκους, οι οποίοι ήθελαν να κηρύξουν ανεξαρτησία.

 

 

Οι συγκρούσεις πέρα από τον πόλεμο κατά τα έτη 1988-1994 ή συγκεκριμένα το  1991-1994 δεν σταμάτησαν,  με  συμπλοκές και επεισόδια να σημειώνονται  στην μεθόριο μεταξύ των Αρμένιων - του άτυπου αλλα υπαρκτού αυτού κράτους - και των Αζέρων, οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά απόγονοι των Σελτζούκων τούρκων. Οι τελευταίοι είναι σύμμαχοι της τουρκίας και η δεύτερη ενισχύει στρατιωτικά τους Αζέρους.

 

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ

Μια Αρμενική γη και πατρίδα από την αρχαιότητα

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ ή απλά Αρτσάχ, κοινώς γνωστή με το προηγούμενο όνομά της Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (1991 - 2017), είναι μια μονομερώς ανακηρυγμένη, μη αναγνωρισμένη δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο.

Η περιοχή αυτής έχει έκταση  11.500 τ. χλμ. και πληθυσμό  140.100 κατοίκους ,  οι οποίοι είναι Αρμένιοι,  έχει πρωτεύουσα το Στεπανακέρτ  μια πόλη με 55.000 κατοίκους και νόμισμα το Αρμένικο «Ντραμ» (AMD).

Πρακτικά πρόκειται για ένα οργανωμένο κράτος με όλες τις λειτουργίες που φέρει μια οργανωμένη πολιτεία με την διάφορα πως δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο.

Οι εντάσεις που προκαλούνται από τους Αζέρους στα σύνορα με το ιδιότυπο αυτό κράτος κάθε άλλο παρά προς την ευημερία, την σταθερότητα και την πρόοδο των λαών αυτών οδηγεί.

Στην πρωτεύουσα του υπάρχει και αεροδρόμιο το οποίο δεν λειτουργεί εξαιτίας των απειλών του Αζερμπαϊτζάν ότι θα καταρρίψει όποιο αεροσκάφος προσεγγίσει σε αυτό.


 

Αποτίμηση

 

Η Αρμενία αποτελεί ένα ιστορικό έθνος που διαδραμάτισε μια σημαντική πορεία και που ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες στο τομέα των γραμμάτων, της επιστήμης, και της πολίτικης.

 

Το 451 μ.Χ. έδωσαν υπό τον στρατηγό Βαρτάν Μαμικονιάν μια αποφασιστική μάχη,  αυτή του Βαρτανάντζ, στην οποία αν και οι Αρμένιοι ηττήθηκαν από τον πολυάριθμο περσικό στρατό, εντούτοις ηθικά νικήσαν καθότι τους επετράπη να ασκούν και να έχουν το δικαίωμα να είναι Χριστιανοί.

 

Από το 553-555 μ.Χ.  αποκότησαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς υιοθέτησαν τον μονοφυσιτισμό και ανήκουν στις προχαλκηδόνιες  χριστιανικές κοινότητες. Η λέξη Αρμένιος ενίοτε σημαίνει και το ομώνυμο αυτό δόγμα και είναι ταυτόσημη με τον μονοφυσιτισμό. Επίσης  έχουν και το λεγόμενο αρμενικό ημερολόγιο, το οποίο υπολείπεται από το γρηγοριανό περίπου 550 χρόνια.

 

Η αποκοπή αυτή , ειδικά στο ανατολικό τμήμα της, επέφερε αλλαγές στην μετέπειτα πορεία της καθώς και στην χριστιανοσύνη σε αυτά τα μέρη, σε αντίθεση με το δυτικό κομμάτι όπου οι Αρμένιοι είχαν έντονη επαφή με το Βυζάντιο και οι περιοχές αυτές με αρμένιους ήσαν  στην συντριπτική τους πλειοψηφία Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μορφές της εκκλησίας όπως ο Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας και άλλοι ήσαν Αρμένιοι.

 

Η χώρα αυτή  όταν αναφέρονταν ως Μ. Αρμενία ήταν ένα κράτος που είχε έκταση 300.000 τ. χλμ.  και σήμερα ένα μικρό κομμάτι αποτελεί την σημερινή Αρμενία καθώς και το ορεινό Καραμπάχ, στο οποίο κατοικούσαν ανέκαθεν αρμένιοι (μετά τον 17ο αιώνα, κατέφθασαν οι Αζέροι), σήμερα έχει περίπου 140.000 κατοίκους.

Το Ν. Καραμπάχ ή αλλιώς Δημοκρατία του Αρτσάχ είναι ένα οργανωμένο κράτος με την διαφορά ότι δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, παρόλα αυτά ενθαρρύνουν την ιδέα τόσο η κυβέρνηση του καθώς και άλλοι φορείς στο να το επισκεφτούν διεθνείς παρατηρητές καθώς και τουρίστες για να διαπιστώσουν οι ίδιοι ότι είναι μια πολύ όμορφη και ειρηνική χώρα, που διέπεται από διαφάνεια και δημοκρατία.

 

Πηγές: από την βικιπαίδεια καθώς και από σελίδες Αρμενίων στην Ελλάδα που έχουν μια πληρέστερη ενημέρωση από την χώρα τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...