Οι πρώτες
ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και συγκεκριμένα στην τότε κοινότητα
Καφηρέα, ήταν στο χωριό Αντιά, σε μια τοποθεσία περισσότερο από 1 χλμ. ΝΑ αυτού. Ο
αριθμός αυτών των ανεμογεννητριών ήταν 60 μονάδες, με συνολική ισχύ περίπου 36 MW, σε
μια περιοχή που αποτελεί θα λέγαμε την καλύτερη επιλογή για την εγκατάσταση
αυτών και με παρεμβάσεις που ήσαν σχετικά αμελητέες.
Το μέρος αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικά ένα σύγχρονο αιολικό πάρκο, συγκροτούμενο από ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύς 3 MW καθώς και άλλες μικρότερης ισχύς, σε κάποια σημεία αυτού.
Τα αιολικά πάρκα σε αυτήν περιοχή είναι : ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ/ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ ΚΟΜΗΤΟΥ (2 σημεία), ΤΣΟΥΚΚΑ ΚΟΜΗΤΟΥ ΚΑΦΗΡΕΩΣ (κοντά στο χωριό) και ΑΣΠΡΗ ΡΑΧΗ/ ΜΙΣΟΧΩΡΙΑ.
Τα μέρη αυτά φέρουν αντίστοιχα : 1) 11 και 9 ανεμογεννήτριες , 2.) 19 ανεμογεννήτριες και 3.) 21 ανεμογεννήτριες των 600 kv η καθεμιά. Η απεγκατάσταση αυτών, αυτομάτως θα δημιουργούσε ένα χώρο για την εγκατάσταση περισσότερων καθώς και νέων μοντέλων ανεμογεννητριών, με ονομαστική ισχύ 3 μέχρι και 3,2 MW απαρτίζοντας μια σημαντική συστάδα, με δυναμική περισσότερη των 100 MW.
Η τοποθεσία αυτή θα καθίσταντο ένα σημαντικό ενεργειακό πάρκο στην περιοχή, με τις παρεμβάσεις τόσο της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και τα συνοδά έργα αυτών (δρόμοι, καλώδια κτλ.) να πραγματοποιούνται σε ένα χώρο που και απόσταση έχει από κατοικημένες περιοχές και θα έμεναν εκτός αλλα σημεία, από αυτό το φάσμα των εργασιών και θα προορίζονταν για άλλες μορφές αξιοποίησης με πρωταρχική την κτηνοτροφία, την καλλιέργεια αγαθών κτλ.
Το μέρος αυτό όπου βρίσκονται οι παλαιές αυτές ανεμογεννήτριες, (οι οποίες λειτουργούν ακόμη) θα μπορούσε να αποτελέσει ένα
κατεξοχήν πάρκο του Κάβο Ντόρου, καθώς είναι το πιο κατάλληλο σημείο για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών.
Το μέρος αυτό είναι κάτι σαν ετοιμόρροπο κτίριο, προς αντιπαροχή και για να κτιστεί ένα καινούργιο, άρα γιατί να σκαφτεί ένα χωράφι ή οικόπεδο με πράσινο που μπορεί να χρησιμεύσει ως παιδική χαρά;
(σημ.
οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες είναι στο μέρος αυτό από το 2000 και οι οποίες
είναι σε λειτουργιά, όπως επίσης ότι έχουν λάβει ανανέωση άδειας, που ισχύει για μερικά χρόνια ακόμη.
Όμως
καθότι έχουν παρέλθει ήδη είκοσι χρόνια
και αργά ή γρήγορα πιθανότατα, λόγο παλαιότητας, να τεθούν εκτός λειτουργίας και επειδή είναι σε εξέλιξη ένα νέο φάσμα
σχεδιασμού εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Καφηρέα, νέας τεχνολογίας, που οι 10
εξ αυτών για παράδειγμα παράγουν ρεύμα όση η συστάδα των 60 αυτών στην περιοχή,
άρα δεν θα μπορούσε να επιλεχτεί το μέρος αυτό;)
Παρακάτω τα σημεία που αφορούν, μια υποθετική εγκατάσταση ανεμογεννητριών
Στην χωροθέτηση που λέγεται ΑΣΠΡΗ ΡΑΧΗ/ ΜΙΣΟΧΩΡΙΑ η απόσταση αυτή είναι περίπου 2.840 μ. όπου με μια διάταξη ανά 234 μ. μπορούν να υπάρξουν περίπου 12 ανεμογεννήτριες των 3 MW.
Στο μέρος αυτό επίσης δύνανται και για ανεμογεννήτριες των 3,2 MW άρα αυτομάτως δημιουργείτε ένα πάρκο των 38,4 MW.
Στην επόμενη (σήμανση 2) που βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, η απόσταση της χωροθέτησης είναι 1.534 μ. και αρκούν για 5-7 ανεμογεννήτριες (η λιγότερο αν είναι κοντά στην εκκλησία).
Στο αμέσως επόμενο τμήμα του πάρκου, με την ίδια ονομασία με την προηγούμενη θέση ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ/ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ, η απόσταση είναι 1.950 μ. τοποθεσία για 8 ανεμογεννήτριες.
(24 MW)
Με βάση τα παραπάνω υπάρχει μια διάταξη αιολικών πάρκων με 27 ανεμογεννήτριες (12 των 3,2 MW και 15 με 3 MW) με ισχύ περίπου 83,4 MW. Όσο χρειάζεται για την κάλυψη σε ρεύμα 56.878 νοικοκυριών ή περιοχή με 142. 197 κατοίκους, περισσότερο απ' όσο ο νομός Τρικάλων.
Απέναντι απ’ το χωριό
Στο επόμενο σημείο το οποίο είναι κοντύτερα στο χωριό Αντιά και οι ανεμογεννήτριες είναι με ύψος 105 μ. θα είναι εντελώς ασύμβατες λόγω της θέσης και της θέασης τους, από τους κατοίκους. Συνεπώς θα μπορούσαν να εγκατασταθούν μικρές ανεμογεννήτριες, της τάξης των 900 kv που ανά 120 μ. μπορούν να υπάρξουν περίπου 20 ανεμογεννήτριες (στο σημείο αυτό αφορά μόνο νότια της χωροθέτησης), συνεπώς θα έχουμε ισχύ 18 MW ή σε περίπτωση που υπάρξουν αυτές των 1,5 MW, η συνολική ισχύ θα είναι 30 MW.
Και στις δυο
περιπτώσεις , με τις προηγούμενες , το πάρκο αυτό θα μπορεί να καλύψει μια περιοχή
με 172.887 κατοίκους ή 193.347 κατοίκους, δηλ. περισσότερο από τον νομό
Φθιώτιδας.
Τοπίο
Το μέρος αυτό αποτελεί ένα ξερότοπο και χαμηλής βλάστησης τοπίο, παράλληλα είναι σε τέτοια θέση που είναι σε απόσταση και από το χωριό Αντιά στα ανατολικά (περισσότερο από 1 χλμ.) καθώς και από τα χωριά στην περιοχή Ποτάμι και ελαιών (Μεταίϊκα). Συνεπώς η κάθε είδους όχληση μειώνεται πάρα πολύ.
Γιατί να επιλεχθεί το μέρος αυτό;
1. Όπως προείπαμε είναι σε απόσταση πάνω από 1 χλμ. από το χωριό Αντιά και από τα παρακείμενα χωριά Ποτάμι και Μετέϊκα.
2. Είναι χαμηλής βλάστησης και αποτελεί ένα φρυγανότοπο.
3. Είναι σε άμεση γειτνίαση με την θάλασσα οπότε είναι ευκολότερη η δημιουργία λιμενικών έργων για την μεταφορά εξαρτημάτων, παράλληλα η πόντιση στην συνέχεια και η μεταφορά καλωδίου είναι ευκολότερη, παράλληλα η δημιουργία υποσταθμού δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε σχέση με άλλα σημεία.
4. Δεν έχει την ίδια αισθητική και φυσική αξία σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή του Καφηρέα. Συνεπώς δεν θα δημιουργηθούν μελλοντικά δομές κτιρίων ή κατοικιών κτλ.
5. Το σημείο αυτό έχει ήδη αποτελέσει πάρκο α/γ συνεπώς οι βάσεις αυτές ή μάλλον η περιοχή αυτή είναι κατάλληλη για την δημιουργία νέου πάρκου.
6. Η μορφολογία του εδάφους και εν γένει όλου αυτού του τοπίου σε άμεση γειτονία με την θάλασσα, μπορεί να αποτελέσει την δομή για ένα χερσαίο σταθμό με χαρακτηριστικά υπεράκτιου.
7. στην περιοχή αυτή καθότι οι αποστάσεις και η μορφολογία των λόφων από τα δυτικά, δίνει την δυνατότητα για την εγκατάσταση α/γ μέχρι και ύψους 104 μ. και να φαίνονται όσο το δυνατόν λιγότερο, παράλληλα τοποθετούνται αυτές με μεγαλύτερη απόδοση.
8. Καλύπτει μια σχετικά αρκετή έκταση για την εγκατάσταση μέχρι και 40 ( ; ) ανεμογεννητριών με ρότορα 90 μ.
9. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά όσο αφορά το ενεργειακό κομμάτι καθώς θα εγκατασταθούν α/γ των 3 MW που συνολικά σε αριθμό 47 α/γ (με τις υπόλοιπες) θα είναι ισχύς 110 MW, τροφοδοτώντας χιλιάδες νοικοκυριά συμβάλλοντας στην οικονομία σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο, καθώς τα ανταποδοτικά οφέλη θα είναι σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
συμπέρασμα
Ουσιαστικά θα πρέπει στην κάθε κοινότητα ή Δήμο να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες σε χώρους που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν διαφορετικά και που δεν έχουν ιδιαίτερη αισθητική αξία, δηλ σε ένα φρυγανότοπο και ξερότοπο που υπάρχει ένταση των ανεμών είναι σωστή επιλογή, σε ένα φαράγγι που αποτελεί χώρο εκδρομέων είναι λάθος.
Όπως το κάθε σπίτι έχει το δικό του αποθηκευτικό χώρο, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για κάθε περιοχή.
Η θέση αυτή είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή και χώρος εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Κάβο Ντόρου. Ουσιαστικά αποτελεί μια «αποθήκη» καθώς οι παρεμβάσεις στο μέρος αυτό και η οποία όχληση μειώνεται κατά πολύ, συνεπώς γνωρίζοντας πως έχει γίνει ανανέωση άδειας των ανεμογεννητριών αυτής της εταιρείας, μήπως θα μπορούσε γίνει ένα συμψηφισμός ή ένα διετές συμβόλαιο (με ποσοστά κτλ.) αυτής και των νεων εταιρειών και να γίνει εκεί η οποία εγκατάσταση ανεμογεννητριών από ότι στα υπόλοιπα μέρη που προγραμματίζεται όπου και βρίσκονται τα χώρια του Καφηρέα, απομένοντας λίγες για τα υπόλοιπα μέρη ή και καθόλου;
Χάρτης Αντιά: Η επιλογή της περιοχής, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα αποτελούσε δυνητικά μια συστάδα ανεμογεννητριών με συνολική ισχύ 113,4 MW που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες 5 α/γ στην θέση «Αηδόνι» καθώς και τις υπόλοιπες 4 α/γ ( 3 MW αντίστοιχα) στην θέση «Ντουγκζα-Αντιάς» θα είχαμε ισχύ 122,4 MW, που σημαίνει ότι θα κάλυπτε μια περιοχή με 208.000 κατοίκους.
Το μέρος αυτό και η αξιοποίηση του για την εγκατάσταση Α.Π.Ε θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα για ενημέρωση καθώς και συζήτηση, σε μια πιο επίσημη συνεδρίαση μεταξύ των αρμοδίων, καθώς η θέση αυτή είναι η καλύτερη δυνατή και αφενός, θα αναδειχθεί με σωστό τρόπο η δυναμική στο τομέα των Α.Π.Ε και παράλληλα πολλές περιοχές και εκτάσεις θα μείνουν εκτός από αυτήν την ιδιότυπη απαλλοτρίωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου