Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Χωριό Ευαγγελισμός, γιορτές παλαιότερα και το όνομα που είχαν οι περισσότεροι κάτοικοι

 


 

Στο χωριό Ευαγγελισμός (ή Δράμεσι) όπως λέγονταν παλαιότερα, ένα από τα πιο διαδεδομένα ονόματα ήταν το Ιωάννης, καθώς σε πολλά σπίτια ή οικογένειες υπήρχε το όνομα αυτό και το οποίο γιορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου.

 

Το Γιάννης , όπως αναφέρεται στην καθημερινότητα, ήταν μαζί με το Σοφία από τα πιο συχνά ονόματα που εντοπίζονταν  στο χωριό αυτό παλαιοτέρα, και  μάλιστα την ημέρα αυτή γίνονταν και πανηγύρι σε ένα καφενεδάκι του χωριού αυτού, παλαιότερα ίσως δηλ. περίπου μέχρι και την δεκαετία του 1960.

Στο χωριό Ευαγγελισμός, κάπου ΒΔ αυτού συγκεκριμένα στην θέση «Καλογέρι», εικάζεται ότι εκεί παλαιοτέρα υπήρχε κάποιο μικρό  Μοναστήρι, το οποίο ανήκε σε κάποιο Μοναστήρι της Άνδρου. Λέγεται ότι η εκκλησία που υπήρχε εκεί, λέγονταν Άγιος Ιωάννης.

 

 

 

Φυσικά αναφερόμαστε σε μια εποχή που τα σπίτια στο χωριό τότε, ήσαν κτισμένα κατά μήκος της ρεματιάς που ξεκινά από ΒΔ του χωριού και τα οποία ήσαν αθέατα από την θάλασσα, δηλ. κάποιος θα διαπιστώσει ότι υπήρχαν σπίτια και απλώς έχουν απομείνει κάποια τείχη ή καλυβάκια, τα υπόλοιπα που βρίσκονται γύρω από την κεντρική Εκκλησία Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, κτίστηκαν μετέπειτα εκτός από κάποια που υπήρχαν ήδη.

 

Την εποχή εκείνη, οι επισκέψεις που συνέβαιναν στα σπίτια αφορούσαν τους άνδρες που γιόρταζαν και όχι τις γυναίκες, καθώς στα σπίτια που πραγματοποιούσαν ετοιμασίες για το τραπέζι, αφορούσε κάποιον άνδρα της οικογένειας. Πρακτικά οι γυναίκες που γιόρταζαν , δεν γίνονταν επισκέψεις στα σπίτια τους, κάτι που συνέβαινε μέχρι αρκετά χρόνια πριν.

 

Οι μέρες αυτές οι «χρονιάρες» όπως τις λένε στο χωριό, οι επισκέπτες στις οικίες όσων γιόρταζαν, συνέτρωγαν όλοι μαζί, με τις φωνές, τα γέλια και τον αυθορμητισμό τους, να αντανακλούν στις σιωπηλές και ενίοτε χιονισμένες περιοχές του χωριού.

 

Χρόνια πολλά σε όσους  και  όσες γιορτάζουν !

 

Η φωτογραφία από Λίτσα Ρ.  Ιανουάριος 2017,

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...