Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Ανεμογεννήτριες περιξ της περιοχής του χωριού Ευαγγελισμό Νοτίου Ευβοίας- χάρτης με τις θέσεις αυτών


Χάρτης της περιοχής του χωριού Ευαγγελισμός Καφηρέα Ευβοίας, απόσπασμα από το https://maps.gov.gr όπου απεικονίζονται οι θέσεις των ανεμογεννητριών πέριξ του χωριού όπως και του γηπέδου και του κτιρίου του υποσταθμού 33/150kv.

Ανατολικά του χωριού σε ένα λόφο έχει αναπτυχθεί ο ΑΣΠΗΕ Μίλζα (ΑΔ-02482) ο οποίος αφορά 6 ανεμογεννήτριες τύπου ENERCON E-82 των 3 MW έκαστη, αναφορικά με αποστάσεις: α.) στην θέση αυτή οι ανεμογεννήτριες θα είναι σε κοντινή απόσταση (10μ., 11μ.) καθώς και στην άκρη του δρόμου, η οποία αποτελεί επαρχιακή οδός.

β.) Ακόμη δυο εξ αυτών (α/γ 5 και α/γ 4) είναι σε λιγότερη απόσταση από 500μ. από τον οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο της Αρχάμπολης ,ο οποίος κηρύχτηκε το 2000 με το ΦΕΚ Β 87/2.2.2000. Παράλληλα και οι υπόλοιπες θα προκαλούν «οπτική όχληση» και «οπτική παρεμβολή» καθώς θα είναι ορατές από ενδότερα σημεία του χώρου αυτού και του φαραγγιού της.

Η περιοχή αυτών όπως και το μεγαλύτερο τμήμα του χωριού Ευαγγελισμός είναι εντός NATURA2000 και μάλιστα διπλής ζώνης, εντός Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) με κωδικό GR 2420001, SCI, GR 2420012,SPA «ΌΡΟΣ ΌΧΗ–ΚΑΜΠΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ– ΠΟΤΑΜΙ – ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΦΗΡΕΥΣ –ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ» ακόμη αυτό το κομμάτι όπως και το υπόλοιπο τμήμα του χωριού ανήκει σε Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ), με κωδικό GR 2420012, SPA «ΌΡΟΣ ΌΧΗ, ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΝΗΣΙΔΕΣ».

Να σημειωθεί ότι και ο όγκος αυτών των ανεμογεννητριών δεν συνάδει με περιοχές NATURA καθώς η παρουσία αυτών σε συνδυασμό με τα πράνη, επίχωμα και την σάρωση πτερυγίων (82μ. ή 105μ. διάμετρο) θα επιφέρει μια αποδόμηση του περιβάλλοντα χώρου και παράλληλα θα είναι εμφανές το ενδεχόμενο να αποχαρακτηριστούν από το δίκτυο ένταξης τους.

Οι ανεμογεννήτριες δυτικά του χωριού, του ΑΣΠΗΕ «Τσούκα –σκούρα» (ΑΔ-00421) που απαρτίζεται από 9 ανεμογεννήτριες τύπου VESTAS των 3,6MW με διάμετρο ρότορα 105μ. και ύψος πλημνής 72.50 μ. και εντοπίζονται να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την επαρχιακή οδό (82μ. και 73μ.) όταν η διάμετρος της φτερωτής αυτών είναι 105μ. και θα πρέπει σύμφωνα με το χωροταξικό των ΑΠΕ να είναι 157,5 μ. (105x1,5d ). Παράλληλα και οι υπόλοιπες ανεμογεννήτριες που αναπτύσσονται προς τις ακτές είναι κατά μήκος του δρόμου (υφιστάμενος προ δεκαετιών) που εξ αυτού μεταβαίνουν κάτοικοι στις ιδιοκτησίες τους , τα κτήματα τους καθώς και στην παραλία Διπόταμος, για κολύμπι ή ψάρεμα.

Η παραλία και το ρέμα αυτής, είναι ενταγμένη στον κατάλογο των μικρών νησιωτικών υγροτόπων και προστατεύονται, πρόκειται για τον υγρότοπο με ονομασία «εκβολή ρύακα Κομίτου (Μύτη) με κωδικό Y242EUB054 στο ΦΕΚ Α.Α.Π. 229 - 19.06.2012. και στο οποίο μεταβαίνουν ομάδες ανθρώπων για καταβάσεις (ραπέλ) συνεπώς σε σημείο που συχνά κινούνται άνθρωποι για πεζοπορία και αναψυχή και το να βρίσκονται εκεί ανεμογεννήτριες εκτός από αντιαισθητικές είναι και επικίνδυνες. Το αυτό ισχύει και για τις ανεμογεννήτριες του ΑΣΠΗΕ Δεξαμενές II (ΑΔ-02941)

Παράλληλα και οι δυο ανεμογεννήτριες κάτωθεν του δρόμου (επαρχιακή Καρύστου- Αμυγδαλιάς) του ΑΣΠΗΕ «Τσούκα –Μανδραγιάρα» (ΑΔ-01266) καθώς είναι ισχύς 3,6MW με ύψος άνω των 110μ. και διάμετρο ρότορα 105μ. και που υπερέχει υψομετρικά από την κατοικημένη περιοχή του χωριού Ευαγγελισμός, η απόσταση των 500μ. δεν επαρκεί.

Βόρεια του χωριού (άνωθεν της επαρχιακής οδού Καρύστου- πλατανιστού- Αμυγδαλιάς) θα αναπτύσσεται ο ΑΣΠΗΕ «Μούριζα-Πέτρα μεγάλη- Βρανούλι» (ΑΔ-01268).

Υποσταθμός

Δυτικά του χωριού έχει χωροθετηθεί και είναι σε εξέλιξη η ανέγερση Υποσταθμού ανύψωσης τάσης 33/150kV. Πρόκειται για μια εγκατάσταση σε ένα οικόπεδο έκτασης 22.400 τμ σε απόσταση 220μ. από τον οικισμό και το κτίριο να είναι σε απόσταση 250μ. περίπου. Πρόκειται για κτίριο με εμβαδόν 713 τμ. Και ύψος 7,5 μ. Να σημειωθεί ότι σχεδιάζονταν εν άγνοια των κατοίκων στην θέση αυτή, όταν μάλιστα και σύμφωνα με παλαιότερη ΜΠΕ ήταν να γίνει 550μ. νοτιοδυτικά του οικισμού.

Πέρα από την παράνομη θέση αυτού, καθότι βιομηχανική εγκατάσταση και μάλιστα μέσης όχλησης, σε ακτίνα λιγότερη των 500 μ., τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς ( και την εισπνοή τοξικής κάπνας) ή έκρηξης καθώς και της στοχοποίησης του χωριού σε μια εθνική κρίση (βληθούν για πρόκληση πανικού) καθότι ο υποσταθμός θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση κυριολεκτικά στην «μπούκα του Αιγαίου» και δεν μπορεί να είναι στην θέση αυτή ούτε εν καιρώ ειρήνης ούτε πολέμου, αφορά στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Φυσικά και εκφράζοντας την επιφύλαξη και τους δικαιολογημένους φόβους καθώς εκ της εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας θα υπάρξει μια σειρά επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων αυτών όπως όγκων, λευχαιμίας, νευρολογικών διαταραχών κλπ. παράλληλα πέρα από τις σοβαρές επιστημονικές ένδειξης ακόμη και οι καθησυχαστικές απόψεις σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να δώσουν εφησυχασμό, καθώς ουδείς- ακόμη και αυτοί που εκφράζουν απόψεις περί μη επικινδυνότητας - δεν θα πήγαινε να κτίσει ή να αγοράσει σπίτι ή θα ήθελε να ήταν οι δικοί του άνθρωποι κοντά σε μια τέτοια εγκατάσταση και παράλληλα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της συνετούς αποφυγής ή αρχή της προφύλαξης, όπως ορίζει και κοινοτική οδηγία που έχει θεσπιστεί με το άρθρο 174 παρ. 2 ΣυνθΕΚ και θεωρείται δεσμευτικός κανόνας από το ∆ΕΚ.

Πέρα από την φέρουσα ικανότητα, την ασυμβατότητα, την παραβίαση κτλ. να τονιστεί ότι σε μια τοπική κοινότητα με έκταση 48 τ. χλμ όπως του Κομήτου ή 77 τ. χλμ όπως η ΔΕ Καφηρέα, το να έχει επιλεχθεί μια τοποθεσία για να γίνει μια τέτοια εγκατάσταση μέσα στο χωριό, είναι απλά παράλογο!

Αν εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και το χωροταξικό και αντιμετωπιστεί το ζήτημα με μια αυστηρή νομική ματιά, το έργο θα υφίσταντο;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...