Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Το όνομα «Μακεδονία»: από το Στάλιν και το Τίτο, στο εμπάργκο και το Βουκουρέστι, στο δημοψήφισμα και στην πορεία των Σκοπίων

Από τους πρώτους μήνες του 1944 η έκβαση του Β’ Παγκοσμίου έχει ήδη κριθεί, με την απόβαση της Νορμανδίας να αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο της λήξης αυτού του πολέμου στην γηραιά ήπειρο.
 
Στο διπλωματικό επίπεδο οι ηγέτες των συμμαχικών χωρών, Η.Π.Α, Αγγλία και Ρωσία, θα έχουν συναντήσεις, συνομιλίες και επαφές όσο αφορά το μοίρασμα και τα πρωτεία στην νέα κατάσταση που ειχε αναμορφωθεί και θα δημιουργούσε καινούργια σύνορα. Οι Ρούσβελτ, Τσόρτσιλ και Στάλιν συναντώνται για το μοίρασμα των κρατών όσον αφορά τις περιοχές των σφαιρών επιρροής τους.
Λέγεται ότι ο Στάλιν με ένα μολύβι σημείωσε όλες τις χώρες της Αν. Ευρωπης διεκδικώντας παράλληλα και ένα κομμάτι των Βαλκανίων, την βόρεια πλευρά της Ελλάδας, αυτή της Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας δεν θα το δεχθεί, καθώς θέλει την χώρα αυτή στην δική του δικαιοδοσία.


Γιουγκοσλαβία

Η χώρα που θα αποτελέσει κομμάτι με επιρροή της Ρωσίας και της Αγγλίας (50-50) θα είναι η Γιουγκοσλαβία, χώρα κουμμουνιστική αλλά και ανεξάρτητη από τους επιμέρους συνασπισμούς της εποχής, στην οποία θα κατοικούν οι διαφορές εθνότητες όπως οι Σέρβοι, οι Κροάτες, οι Βόσνιοι με κοινό παρανομαστή ότι ήσαν όλοι σλάβοι.

Ο Τίτο, ο Κροάτης πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, θα οραματιστεί μια ενιαία «Μακεδονία» που θα περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους εδάφη της γεωγραφικής Μακεδονίας, ακόμη και αυτής του Ελλαδικού χώρου.

Η περιοχή των σημερινών Σκοπίων θα φέρει από την εποχή του 1945 το όνομα «Μακεδονία» , λέξη και ορολογία που έμελλε να έχει πορεία μισό και πλέον αιώνα φθάνοντας ως την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1990 και έπειτα.

Η διπλωματία των Σκοπιανών.

Ο Τίτο στις διπλωματικές αποστολές του είχε πάντα και Σκοπιανούς ακόλουθους, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ έμπειροι και καλοί στα διπλωματικά ζητήματα. Παράλληλα δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ανυποχώρητοι, αν λάβουμε υπόψη την βομβιστική επίθεση εναντίων του πρώην προέδρου τους Γκλιγκόροφ, μετά τις δηλώσεις του ότι οι Σκοπιανοί αποτελούν απόγονοι των Σλάβων και όχι των Μακεδόνων.

1992

Ξεκινά πλέον ξεκάθαρα η απαίτηση αυτού του νεοσύστατου κράτους των Σκοπίων να θέλει να φέρει το όνομα «Μακεδονία» υιοθετώντας παράλληλα σύμβολα και πρόσωπα που έχουν κοινή πορεία με αυτή των Ελλήνων. Ο Ελληνικός λαός απαντά με συλλαλητήρια ενώ οι τότε πολιτικοί θα πραγματοποιήσουν σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών.

Το εμπάργκο  που επέβαλλε η τότε Ελληνική  κυβέρνηση το 1995 ήταν μια δυναμική απάντηση που ανάγκασε τα Σκόπια να αλλάξουν κάποια από τα σύμβολα τους, παράλληλα μέσω της ενδιάμεσης συμφωνίας του Ο.Η.Ε το προσωρινό όνομα θα είναι π.Γ.Δ.Μ. Το όνομα αυτό θα αποτελέσει λάθος γιατί συμπεριλάμβανε την λέξη «Μακεδονία» με αποτέλεσμα να επικρατήσει και πολλές χώρες να έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με αυτό το όνομα.

2008

Το 2008 ματαιώθηκε η ένταξη τους στο Ν.Α.Τ.Ο μετά από το βέτο του Έλληνα πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα η χώρα αυτή να μένει απομονωμένη από τους αντίστοιχους οικονομικούς και στρατιωτικούς συνασπισμούς.

2018

Το 2018 ξεκινά και πάλι αυτό το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, μέσα από τα συλλαλητήρια ο Ελληνικός λαός φωνάζει το βροντερό ΟΧΙ στην ονομασία «Μακεδονία» για την χώρα αυτή. Τόσο στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα η προσέλευση θα ξεπεράσει τις 500.000 και ίσως τα; 2.000.000 ατόμων αντίστοιχα.

Τους επόμενους μήνες και μετά από παραπληροφόρηση για σκάνδαλα και εξωτερικούς κινδύνους καθιστώντας τους έλληνες σε μια κατάσταση «επιφυλακής» και ανασφάλειας, τον Ιούνιο η κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει την αναγνώριση στην γείτονα χώρα  αυτή την φορά με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και τους πολίτες των Σκοπίων ως «Μακεδόνες» και της γλώσσας τους για «Μακεδονική».

Η Δύση θα είναι η πρώτη που θα συγχαρεί γι αυτήν την εξέλιξη , μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  καθώς και του Ν.Α.Τ.Ο, καθώς η χώρα αυτή θα αποτελέσει μια νέα βάση τους στο υπογάστριο της Βαλκανικής.


Ο Ελληνικός λαός μέσα από σφυγμομετρήσεις και απόψεις πολιτών, στο δημόσιο και ιδιωτικό λόγο, είναι αντίθετος σε αυτήν την συμφωνία και της ονομασίας που δόθηκε στα Σκόπια, η οποία ανήκει σε αυτό τον χώρο και τόπο που λέγεται Ελλάδα.


Στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στα Σκόπια θα γίνει διενέργεια δημοψηφίσματος, αν ο λαός εκεί, αναγνωρίζει την συμφωνία των Πρεσπών , η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε και την αναγνώριση της χώρας αυτής ως «Βόρεια Μακεδονία», στην Ελλάδα δεν διενεργήθηκε κάτι ανάλογο και να ρωτηθεί ο λαός αν συμφωνεί στην εκχώρηση του όρου και του ονόματος «Μακεδονία» στην γείτονα χώρα, άλλωστε σε θέματα εθνικής σημασίας τις αποφάσεις πρέπει να τις λαμβάνει ο ελληνικός λαός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...