Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Οι εκκλησίες που έχουν υπαίθριους χώρους στην Κάρυστο

Η επιδημία ή εξάπλωση μιας νόσου που έχει εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες, οδήγησε πολλά κράτη να λάβουν μια σειρά προληπτικά ή καθυστερημένα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της.  Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι σε διαχειρίσιμα  επίπεδα και ο αριθμός των θυμάτων είναι σε σχέση με άλλες χώρες είναι επίσης χαμηλός.
Μεταξύ αυτών είχαμε και το κλείσιμο των ναών ή ορθότερα την απαγόρευση κάθε ιεροπραξίας, όπως ακολουθιών και Θείας Λειτουργίας. Να σημειωθεί ότι σε Ορθόδοξη χώρα συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα καθώς σε όλες τις άλλες Ορθόδοξες χώρες οι εκκλησιές λειτουργούν και δέχονται πιστούς , αλλά με μέτρα που αφορούν την προστασία τους, όπως είναι η απόσταση μεταξύ τους.

Στην χώρα μας μόνο ένας επίσκοπος προέβηκε σε λειτουργιά και λέχθηκε από τα ΜΜΕ ότι συνελήφθη κτλ. πράγμα που δεν είναι αλήθεια καθώς ουδέποτε συνέβη, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της μητρόπολης αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ουδείς μητροπολίτης θα συλληφθεί ακόμη και αν χτυπήσει τις καμπάνες , καθώς αυτό θα τον έκανε ήρωα στα μάτια του λαού κάτι που δεν συμφέρει κανένα κυβερνητικό ή πολίτικο σχήμα καθώς στερείται προσωπικοτήτων που να έχουν ευρεία απήχηση και αποδοχή  από τον κόσμο, το αντίθετο μάλιστα. Συνεπώς η μόνη δική θα ήταν μέσα από τα ΜΜΕ και ουδέποτε θα βλέπαμε να συλλαμβάνεται κάποιος επίσκοπος επειδή τελέσει θεία λειτουργία με ανοιχτές πόρτες, άλλωστε θα στιγμάτιζε και την οποία κυβέρνηση το έπραττε και η ιστορία μας έχει δείξει την τύχη των κόμματων που έπραξαν ανάλογα σχέδια αναφορικά με την εκκλησία.


Φυσικά και πρέπει , ιδιαίτερα όσοι έχουν και ευπαθείς ομάδες να κινούνται με προσοχή και να αποφεύγουν την πολυκοσμία ή χώρους όσο το δυνατόν που μπορεί να θέσει τους ίδιους και κατ επέκταση τους δικούς τους ανθρώπους σε κίνδυνο. Αυτό βεβαία το πράττουν και σε κάθε εποχή  δηλ. και για να προστατεύουν από μια εποχική γρίπη και συνεπώς δεν χρήζουν ουδεμία υπόδειξης ή ιδιόγραφης «άδειας» μετακίνησης για το αυτονόητο.
Άλλωστε τα μηνύματα ή τα ιδιόγραφα χαρτιά δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην επιστήμη και φυσικά ούτε την προάγουν όπως και αυτή την ίδια τη ζωή. Οι άσκοπες συναντήσεις πρέπει να αποφευχθούν και όχι οι μετακινήσεις.



Με απλά λόγια και κανένας αστυνομικός να μην υπήρχε σε ακτίνα 100 χλμ. οι άνθρωποι που έχουν δικούς τους και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τα ίδια θα πράττανε και πάλι ή σε μικρότερη κλίμακα ίσως, άλλωστε κανένας πολίτικος ή αξιωματούχος δεν αγαπά περισσότερο τους δικούς μας ανθρώπους.


Στην Ελλάδα θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στους ναούς ακολουθίες και Θεία Λειτουργία με παρουσία του λαού;

Ναι αλλα αυστηρά όσοι δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε απόσταση μεταξύ τους , με ανοιχτές τις πόρτες των ναών αλλά θα παρίστανται πέριξ ή έμπροσθεν αυτού.
Άλλωστε υπαίθριες λειτουργίες εχουν πραγματοποιηθεί και από τον Οικουμενικό πατριάρχη στην περιοχή της Καππαδοκίας και αλλού, άρα είναι κάτι που μπορεί να συμβεί με την διαφορά ότι στην Ελλάδα στο ναό θα είναι ο ιερέας και ο ψάλτης μαζί με τον νεωκόρο και ο υπόλοιπος κόσμος πέριξ του ναού και σε απόσταση μεταξύ τους. Φυσικά θα πρέπει να επιλεχθούν στην παρούσα φάση εκκλησιές που έχουν υπαίθριους χώρους και δύνανται να παραβρεθούν  περισσότεροι άνθρωποι με ασφάλεια μεταξύ τους.

Αυτό ήδη εφαρμόζεται στην πλειονότητα των Ορθοδόξων λαών , όπως στην Γεωργία για παράδειγμα. Στην Ουκρανία οι αστυνομία θα επιβλέπει την τήρηση των αποστάσεων όσων παραβρεθούν σε ναούς, ανάλογα μέτρα και στην Βουλγαρία με υπαλλήλους του υπουργείου να επιβλέπουν.



Κάρυστος
Στην Κάρυστο υπάρχουν ναοί που εχουν υπαίθριο χώρο περιμετρικά ή εμπροσθεν αυτών και στους οποίους μπορεί άνετα να παραβρεθεί και ενας αριθμός πιστών, με την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ τους. Αφενός οι ακολουθίες στις εκκλησίες θα είναι και με την συμμετοχή των πιστών και αφετέρου θα υπάρχει και η ασφάλεια τους, χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθούν τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας μέσα από μια άψυχη και γυάλινη οθόνη.
Η κεντρική εκκλησία στην πόλη είναι του Αγίου Νικολάου, ναός που χρονολογείται περισσότερο από 100 χρόνια και η χωρητικότητα του είναι περίπου 300 άτομα. Ο προαύλιος χώρος έμπροσθεν του (μέχρι και το άγαλμα του Νεόφυτου) είναι ίσως περίπου 1.600 τ.μ , ακόμη από τον ναό μέχρι και τους διπλούς δρόμους (οδός ελλήνων Αμερικής) η απόσταση είναι 170 μ.
Παράλληλα να λάβουμε υπόψη και τους προαύλιους χώρους, νότια αλλά και βόρεια, δηλ αποτελούν τον περίβολο του ναού και που δύνανται να σταθούν άνθρωποι κρατώντας και την απόσταση που χρειάζεται.
Ακόμη άνθρωποι διάσπαρτοι μπορούν να είναι και στους δρόμους ή στα πεζοδρόμια άνωθεν και κάτωθεν του ναού. Όσοι μένουν σε παρακείμενες οικίες και διαμερίσματα θα παρακολουθούν τις ακολουθίες από τα μπαλκόνια τους.

Πρακτικά μπορεί να καλυφθεί ένας χώρος συμπεριλαμβάνοντας με τους δρόμους γύρω από την πλατεία της εκκλησίας, καθώς και τον οδών που απεικονίζονται στον χάρτη και με τον κόσμο να είναι ακροβολισμένος και σε απόσταση μεταξύ τους.
Το Μ. Σάββατο θα είναι τοποθετημένα φαναράκια σε στύλο, ένα στο κέντρο, στα σκαλιά (πάνω και κάτω) καθώς και στα σκαλιά της δημαρχίας και κάτωθεν προς την πλατεία για να μπορούν οι πιστοί να παραλαμβάνουν το Άγιο Φως.



2.)  Καθώς δεν υπάρχει δεύτερος ενοριακός ναός στην Κάρυστο και για να υπάρξει ένα είδος επιμερισμού των ατόμων που θέλουν να πάνε στην εκκλησία τις ήμερες της Μ. Πέμπτης, Μ. Παρασκευής και Μ. Σαββάτου και την Ανάσταση, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι ακολουθίες και Θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Αντωνίου στο Λύκειο Καρύστου.

Ο προαύλιος χώρος εκεί είναι περίπου 1.600 τ.μ ( χωρίς να αναφέρουμε και τους υπόλοιπους χώρους πέριξ) στον οποίο δύνανται να παραβρεθεί ένας ικανός αριθμός πιστών και με ασφάλεια.


Σε περίπτωση που όλα αυτά πραγματοποιηθούν, στα γύρω μέρη πριν το λύκειο συγκριμένα στο μικρό ακρωτήριο να γίνουν μικρές παρεμβάσεις με μηχάνημα γκρέιτερ για να μπορούν να σταθμεύουν αυτοκίνητα και για να αποφθεχθεί τυχών συνωστισμός στους δρόμους γύρω από το λύκειο, οι ίδιες εργασίες θα χρειαστούν και σε σημείο ανατολικά του λυκείου λίγα μέτρα μετά την ταβέρνα.
Στην εκκλησία αυτή να προσέλθουν οι νεότεροι και όσοι δύνανται να περπατήσουν περισσότερο.



3.) Στα Καλύβια είναι ο βυζαντινός ναός των Αγίων Ταξιαρχων και που χρονολογείται 1000 και πλέων ετών, εμπροσθεν αυτού υπάρχει μια «αλάνα» ή ορθότερα χώρος άνω των 500 τ.μ και στον οποίο δύνανται να παρακολουθήσει τις ακολουθίες ή την Θεια Λειτουργία ένας σημαντικός αριθμός πιστών.
Αν δεν δύνανται να λειτουργήσει ο ιερέας εκεί, σε περίπτωση που χρειάζονται εργασίες αποκατάσταση, μπορεί στον διπλανό ναό του Αγίου Νικολάου.




4.) Στην Κάρυστο υπάρχει  σημαντικός αριθμός κατοίκων που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και που έχουν την δίκη τους ενορία. Πρόταση, σε περίπτωση που χρειάζεται να παραβρεθεί ενας πιο μεγάλος αριθμός ανθρώπων και δεν δύνανται (αν και έχει περίβολο το Μοναστήρι της Αγίας Μαύρας) να επιλεχτεί η εκκλησία των Αγίων Πάντων που βρίσκεται στον Αετό, στον χώρο αυτό υπάρχει και υπαίθριος χώρος πέριξ (περίπου 1.000 τ.μ)  και δύνανται να έχουν εύκολη πρόσβαση και χώρο για στάθμευση στα παρακείμενα σημεία.


Στα χωριά του Κάβο Ντόρο αποτελούν υπαίθριους χώρους και η παρουσία ανθρώπων θα είναι μικρότερη σε αριθμό, συνεπώς μπορούν απλά να επιλεχτούν εκκλησίες, σε περίπτωση που μεταβεί ιερέας, που είναι προσβάσιμες  και εύκολη η μετάβαση προς αυτές.


Αν η πρόταση περί συμμετοχής των πιστών στους ναούς, πέριξ αυτών και ο επιμερισμός τους στους παραπάνω ναούς πραγματοποιηθεί , αφενός θα δώσει την δυνατότητα όσων μεταβούν στην εκκλησία να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες αλλα και θα υπάρχει και η απόσταση μεταξύ τους και όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με του ειδικούς ιατρούς.
Η υπευθυνότητα και η προσοχή όλων θα δείξει ότι δεν χρειάζονται νόμοι ή πρόστιμα αλλα με το φιλότιμο και με γνώμονα την προστασία της υγείας μας αλλά και των οικείων μας ανθρώπων και με την ευχή όλοι υγιείς να γιορτάσουμε  αυτές τις μέρες αντικρίζοντας φωταγωγημένες τις εκκλησιές και παρακολουθώντας όλες αυτές τις ακολουθίες πέριξ αυτών, με ένα πιο ιδιαίτερο τρόπο αλλα που δεν καταστρατηγεί θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες, όπως αυτό τις ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας της θρησκευτικότητας  που όχι μόνο αναφέρεται  από την οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε και από το άρθρο 13 του συντάγματος αλλα από το διάταγμα που υπεγράφη κάποτε στα Μεδιόλανα το 313 μ.Χ από τον Μ. Κωνσταντίνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...