Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οι Μακροχρόνιοι κοινοτάρχες στο Καφηρέα

Kοινοτάρχες στο Καφηρέα τις τελευταίες δεκαετίες
Ένα επιπλέων χαρακτηριστικό που αφορά την περιοχή του Καφηρέα, και έχει σχέση με τα εκάστοτε εκλογικά αποτελέσματα καθώς και με την ανάδειξη τοπικών αρχόντων, είχε πάντα ένα κοινό παρανομαστή που δεν ήταν τίποτα άλλο από τους μακροχρόνιους κοινοτάρχες.
Είναι γεγονός ότι αν κάτι αφορά ένα μεμονωμένο περιστατικό μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση, εάν όμως επαναλαμβάνεται θεωρείται  ως κάτι δεδομένο. Το ίδιο φυσικά θα μπορούσε να ισχύσει στην περιοχή όσον αφορά εκείνους που διετέλεσαν πρόεδροι στις επιμέρους κοινότητες του Κάβο Ντόρου, και οι οποίοι παρέμειναν σε αυτή τη θέση για πολλά χρόνια.
Άραγε που οφείλεται αυτό; Να είναι κάτι που έχει σχέση με την κουλτούρα των κατοίκων; Ή εκείνοι που διετέλεσαν κοινοτάρχες είχαν λαϊκό έρεισμα ή μάλλον το «αήττητο»; αφού για παράδειγμα αποχώρησαν από τη θέση τους οικιοθελώς και χωρίς ποτέ να χάσουν σε καμία εκλογική αναμέτρηση.
Κουλτούρα των κατοίκων;
Στην Κάρυστο, για παράδειγμα, η μεγαλύτερη παραμονή Δημάρχου ήταν μέχρι δύο τετραετίες κάτι τέτοιο φυσικά για τα χωριά του Καφηρέα φάνταζε απίθανο αφού υπήρχαν περιπτώσεις που κοινοτάρχες εκεί ήσαν στις θέσεις τους για πολύ περισσότερο χρόνο.
Ακόμα να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι του χωριού Ευαγγελισμού, για παράδειγμα, σε προτίμηση υποψηφίου παρουσιάζουν την μεγαλύτερη συσπείρωση, κάτι το οποίο έχει φανεί πιο έντονα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Λαϊκό έρεισμα;
Βρισκόμαστε στην διάρκεια πριν την επταετία αλλά και κατά την διάρκεια αυτής, όπου ο πρόεδρος της τότε Κοινότητας Κομήτου παραμένει στη θέση αυτή για περίπου 15 χρόνια (στην διάρκεια της επταετίας παρέμεναν ως είχαν ήδη οι κοινοτάρχες). Ενδεικτικό είναι όμως ότι πολλοί εξέφραζαν τη γνώμη τους λέγοντας «σαν εκείνον δεν θα βρούμε άλλον»
Στην ίδια κοινότητα επίσης στα μέσα της δεκαετίας του 80΄ο πρόεδρος που εκλέχτηκε τότε παρέμεινε στη θέση αυτή για 12 χρόνια, και απλά τερματίστηκε η θητεία του για τον λόγο ότι δεν συμμετείχε πια ως υποψήφιος.
Στην τότε κοινότητα Αμυγδαλιάς, ο κοινοτάρχης εκεί από τις αρχές τις δεκαετίας του 80’ παρέμεινε στην θέση αυτή για 16 χρόνια μέχρι την εποχή που έγινε η συνένωση με το σχέδιο «Καποδίστρια», ενώ ακόμα διετέλεσε και πρόεδρος της ενοποιημένης πλέων κοινότητας Καφηρέα για περίπου 12 χρόνια.
Επίλογος
Για την ιστορία θα αναφερθεί ότι παρόλο που το μέρος εκείνο τις τελευταίες δεκαετίες είχε μακροχρόνιες ηγεσίες, εντούτοις στο τέλος, δηλ. λίγους μήνες πριν γίνει η συνένωση με το σχέδιο «Καλλικράτη», χρέη προέδρου στην περιοχή είχε αναλάβει ο γραμματέας της Κοινότητας.
Το κείμενο παρουσιάζει ουδέτερα μια πραγματικότητα και άφορα μόνο την συγκεκριμένη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...