Η Αγία Σοφία είναι από τους πρώτες αγίες του Χριστιανισμού , καθώς έζησε στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. και ιστορείται σχεδόν πάντα μαζί με τις τρεις θυγατέρες της και αγίες, την Πίστη, την Ελπίδα και την Αγάπη.
Η μορφή της πασίγνωστη και εκκλησιές φέρουν το όνομα της. Η γιορτή της χαρακτηριστική του Σεπτέμβρη σε μια εποχή που ο καιρός είναι ηλιόλουστος, που επιτρέπει στους κατοίκους των διαφόρων περιοχών να μεταβούν σε μέρη ή κορυφές ψηλότερα και που τον χειμώνα δεν γίνεται.
Σε κάποια χωριά, όπως τον Ευαγγελισμό (ή Δράμεσι) οι κάτοικοι μέσα από περιπατητικά μονοπάτια παλιότερα μετέβαιναν στο εξωκκλήσι της Αγίας Σοφίας που βρίσκονταν σε μια τοποθεσία βόρεια του χωριού. Στο μέρος αυτό παλιότερα υπήρχαν και σπίτια και το τοπωνύμιο αυτού, έφερε τα επίθετα των κατοίκων εκεί.
Την ημέρα αυτή στο σχολείο του χωριού ( έχει κλείσει εδώ και κάποια χρόνια) , γίνονταν και ο αγιασμός από τον ιερέα, καθώς οι μέρες αυτές είναι συνδεδεμένες με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.
Στο χωριό αποτελούσε μια ακόμη γιορτή και ένα από τα εκκλησάκια αυτού, το όνομα Σοφία στο μέρος αυτό ήταν αρκετά διαδεδομένο.
Την ημέρα αυτή σε ένα άλλο χωριό, ανατολικότερα και κάπου απόμακρα θα λέγαμε, υπήρχε και ένα άλλο εξωκκλήσι της Αγία Σοφίας, κάπου βορειοδυτικά του χωριού Σχίζαλη, που αν και ήταν σε ένα είδος γειτνίασης και κοντύτερα σε αυτό, άνηκε στα διοικητικά όρια του Καλλιανού (καθώς αυτό ανήκει στο χωριό Σώτειρα ή Γκιάλπηδες) με τον επίτροπο αυτού να είναι από το χωριό Καλλιανού.
Παρόλα αυτά ιστορικά και παραδοσιακά μετέβαινα οι κάτοικοι του χωριού Σχίζαλη, στην εκκλησία αυτή της Αγίας Σοφίας σε ένα από τα άγνωστα βουνά του Κάβο Ντόρου, κάθε χρόνο υπήρχε έθιμο να σφάζουν και ένα μοσχάρι , κάτι που διατηρούνταν μέχρι και πριν κάποια χρόνια.
Χρόνια πολλά σε όλες όσες γιορτάζουν!
Η φωτογραφία από http://fototsepi.blogspot.com/2016/09/blog-post_17.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου