Στα συναξάρια που αναφέρουν την σημερινή γιορτή λέγεται η Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, η οποία θεσπίστηκε να γιορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την παράδοση η Αγία Ελένη ταξιδεύοντας στα Ιεροσόλυμα στους αγίους Τόπους, μετά από ανασκαφές βρήκε το τίμιο Σταυρό, ο όποιος ήταν θαμμένος για τρεις αιώνες και συνέβη μετά από την υπόδειξη ενός ανθρώπου από τα μέρη αυτά.
Οι ειδωλολάτρες αυτοκράτορες της Ρώμης και γενικά όσοι είχαν καταλάβει μετά την καταστροφή της, την Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. θέλησαν να εξαφανίσουν όλα αυτά τα μέρη που οι Χριστιανοί τα οποία είχαν ως άγια μέρη που περπάτησε ο ίδιος ο Χριστός.
Στην προσπάθεια τους αυτή, έκτισαν σε διάφορα αυτά σημεία, ειδωλολατρικά κτίρια ή έριξαν σωρούς χωμάτων ή πέτρες ώστε με την πάροδο του χρόνου να λησμονηθούν.
Φυσικά κάτι τέτοιο λειτούργησε αντίστροφα, καθώς όλα αυτά όχι μόνο δεν εξαφάνισαν αλλά αποτέλεσαν και ενδείξεις ή πιο απλά ένα είδος σημαδιού και ότι σε αυτά τα σημεία ήσαν κρυμμένα τα μέρη αυτά, όπως ο τόπος γεννήσεως του Χριστού, ο Άγιος Τάφος και πολλά ακόμα.
Η Αγία Ελένη μαζί με τον Σταυρό βρήκε και τους ήλους (τα καρφιά) και μάλιστα τα δυο ήσαν στο στέμμα του Μ .Κωνσταντίνου. Θέλοντας όλοι οι Χριστιανοί να ασπαστούν αυτό το ιερό κειμήλιο και επειδή υπήρχαν ατυχήματα από τον συνωστισμό, έθεσαν το ξύλο του Σταυρού σε υψηλή θέση για να τον αντικρίσουν όλοι οι παριστάμενοι, αυτό συνέβη το έτος 326 μ.Χ.
Το δεύτερο γεγονός ήταν όταν είχε κλαπεί από τους Πέρσες, όταν είχαν εισβάλει στα Ιεροσόλυμα, Ο Ηράκλειτος ο οποίος πραγματοποίησε εκστρατεία ενάντια και νικώντας αυτούς, επιτιθέμενος στην χώρα τους, επέστρεψε θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη εναποθέτοντας τον Τίμιο Σταυρό στον ναό της Αγίας Σοφίας, στις 14 Σεπτεμβρίου 628 μ.Χ.
Πολλά από τα ιερά κειμήλια της Χριστιανοσύνης ήσαν σε μια βυζαντινή εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, η Θεοτόκος του Φάρου.
Σύμφωνα με την βικιπαίδεια
Ο ναός είχε μια από τις πλουσιότερες και σημαντικότερες συλλογές κειμηλίων. Το 940 φυλάσσονταν εδώ η ιερή λόγχη και μέρος του τιμίου σταυρού. Εδώ βρίσκονταν το ιερό μανδήλιον το 944, τα οστά του δεξιού χεριού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή το 945, οι σάνδαλοι του Ιησού και το ιερό κεράμιο το 960, επιστολή του Ιησού προς βασιλέα Αβγαρ το 1032. Σύμφωνα με μαρτυρίες του Νικόλαου Μεσαρίτη, σκευοφύλακα του Ναού και ταξιδιωτών όπως ο Αντώνιος του Νόβγκοροντ η συλλογή των κειμηλίων περιελάμβανε και πολλά άλλα ιερά αντικείμενα, όπως έναν ιερό ήλο, το αγκάθινο στεφάνι, ενδύματα του Ιησού Χριστού, τον πορφυρό μανδύα και την κάλαμο, και ένα κομμάτι από τον ιερό τάφο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου