Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Ζημιές στο δρόμο του Κάβο Ντόρου, από τα βαρέα οχήματα που μεταφέρουν υλικά και μηχανήματα



Ακόμη μια παράμετρος προστίθεται και αφορά στις ανεμογεννήτριες που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν στον Κάβο Ντόρο (ΔΕ Καφηρέα), η οποία αφορά στην καταστροφή (εξαιτίας της διέλευσης φορτηγών) του οδοστρώματος του δρόμου που οδηγεί και διέρχεται από την περιοχή και τα χώρια του Κάβο Ντόρου.



Πρόκειται για δρόμο που διανοίχτηκε από την Μ.Ο.Μ.Α στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και συνεχίστηκε στην πορεία περιλαμβάνοντας και τις υπόλοιπες περιοχές.



Τα φορτηγά που διέρχονται καθημερινά έχουν προκαλέσει ζημιές και σε κάποια σημεία υπάρχει κίνδυνος καθίζησης , σύμφωνα με πληροφορίες, όπως επίσης και στις γέφυρες, καθώς από τους κραδασμούς θα υποστούν ζημίες, οι συγκεκριμένες που υπάρχουν στην περιοχή και που οι περισσότερες κατασκευάστηκαν τέλη της δεκαετίας του 1950 ή αρχές του 1960.



Ο δρόμος αυτός που διέρχεται από το Πλατανιστό, Κόμιτο καθώς και η καμπύλη που διέρχεται μέσω του χωριού Ευαγγελισμός (πρώην Δράμεσι) όπως και το τμήμα βόρεια του χωριού αυτού, προς Αμυγδαλιά είναι επαρχιακή οδός σύμφωνα με το ΒΔ 06-02-1956: Περί καθορισμού των επαρχιακών οδών των Νομών του Κράτους κατά τις διατάξεις του Νόμου 3155/1955 περί κατασκευής και συντηρήσεως οδών, (ΦΕΚ 47/Α/1956), 08-02-1956.

 

Όπου αναφέρει: «Καθορίζουμε ως επαρχιακές οδούς του Νομού Ευβοίας τις κάτωθι: Κάρυστος - Πλατανιστός - Αμυγδαλιά δια Μετοχίου, Αντιάς, Κομίτου και Δράμεσι».



Ο δρόμος αυτός παραδόθηκε από την Πολιτεία για να εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής και της Νοτίου Ευβοίας γενικότερα, αποτελεί επαρχιακή οδός από την οποία διέρχεται ο Ιερέας, ο δάσκαλος, ο Ιατρός, ο τεχνίτης, ο έμπορος, το λεωφορείο, οι μαθητές , ο εκδρομέας κ.α



Αναφορικά με τους δρόμους να πούμε, όσοι έχουν οχήματα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας κάθε έτος, συνεπώς οι δρόμοι δεν αποτελούν «τσιφλίκι» ή «βιλαέτι» κανενός.



Ποιος θα επιδιορθώσει την οποία ζημιά; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν συμβεί κάποιο ατύχημα καθώς οι δρόμοι είναι στενοί; Ακόμη να ληφθεί υπόψη και τα χιόνια που υπάρχουν αυτή την χρονική στιγμή, που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

 

 

Ακόμη να ληφθεί υπόψη και τα χιόνια που υπάρχουν αυτή την χρονική στιγμή, που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

 

 



Ο δρόμος αυτός αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας και οι υπόλοιποι (εντός οικισμών, δημοτικές) στον Δήμο και παράλληλα αφορά και την οδική ασφάλεια.



Συνεπώς πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, αναφορικά για πάσης φύσης εργοστασιακών εγκαταστάσεων, οχημάτων κτλ. υπάρχουν ήδη δρόμοι από το βουνό από την προηγούμενη εταιρεία. Να σημειωθεί όμως ότι η όποια εγκατάσταση ανεμογεννητριών, υποσταθμών, δρόμων, καλωδίων κτλ. έρχεται σε αντίθεση με την φέρουσα ικανότητα της ΔΕ Καφηρέα, την ένταξη της στο δίκτυο NATURA καθώς και την απόσταση από δρόμους, αρχαιολογικό χώρο, όπως της Αρχάμπολης κτλ.



Για την ιστορία να πούμε ότι ο δρόμος αυτός ασφαλτοστρώθηκε από την Περιφέρεια, τα προηγούμενα χρόνια όπως για παράδειγμα τα έτη 2007-08 στα τμήματα αυτής που είναι εντός των οικισμών ασφαλτοστρώθηκαν από την Νομαρχία.



Ακόμη ο δρόμος από το Κόμητο προς το Ευαγγελισμό, τα τεχνικά τα κατασκεύασε η τότε Δημοτική αρχή (κάπου 2013) και η ασφαλτόστρωση μέχρι την είσοδο του χωριού έγινε από την Περιφέρεια.



Το αυτό ισχύει και για το τμήμα από το χωριό Ζαχαριά μέχρι το δρόμο που οδηγεί στην Αμυγδαλιά, όπου αρμόδια για τις εργασίες αυτές είναι η Τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Ευβοίας, (υπάρχει σχετικό έγγραφο επί αυτού)

 



Αυτά για να γνωρίζουμε ποιοι τα επισκευάζουν και να μην υπάρχουν ασάφειες και διάφοροι αστικοί μύθοι, ότι ενήργησε ο τάδε ή μίλησε ο τάδε στο τηλέφωνο ή τα έφτιαξε κάποια εταιρεία κτλ.



Χάρτης περιοχής Κάβο Ντόρου, το οδικό δίκτυο το οποίο αποτελεί επαρχιακή οδός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...